Hlavní navigace

Trh s PC po historickém poklesu vykazuje naději na opětovný růst

14. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Očekává se, že poptávka firem po stolních i přenosných počítačích po sérii poklesů v posledních čtvrtletích začátkem příštího roku opět poroste. Nejistota však kvůli makroekonomickým vlivům přetrvává.

Podle předběžných údajů dvou analytických firem se celosvětové dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí roku 2023 sice snížily, ale nedávné prodeje naznačují po nedávných rekordních poklesech jistý obrat.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Podle nejnovějších údajů společnosti Gartner klesly dodávky stolních počítačů a notebooků během čtvrtletí od dubna do června meziročně o 16,6 %, zatímco společnost IDC odhaduje pokles na vyšší než očekávaných 13,4 %. Tyto údaje kontrastují s ještě výraznějšími poklesy v posledních čtvrtletích, kdy obě analytické firmy hlásily v dubnu dramatický meziroční pokles prodeje o zhruba 30 %.

Podle ředitelky Gartneru Mikako Kitagawové zpomalující se pokles naznačuje, že propad už možná dosáhl svého dna, přičemž oživení podnikových výdajů na zařízení se očekává v roce 2024. „Očekáváme, že zásoby PC se do konce roku 2023 normalizují a poptávka po nich se v příštím roce vrátí k růstu,“ uvedla Kitagawová.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

Lídr trhu Lenovo zaznamenal ve druhém čtvrtletí celosvětově dvouciferný pokles, přičemž regiony EMEA a Asie a Tichomoří byly pro výrobce výzvou, stojí ve zprávě Gartneru. O něco lépe se společnosti dařilo v Latinské a Severní Americe. Dvouciferný pokles zaznamenaly také společnosti Dell a Acer, přičemž Dell zaznamenal pátý čtvrtletní pokles v řadě. Dodávky společnosti HP zůstaly podle obou analytických firem ve druhém čtvrtletí zhruba na stejné úrovni.

Jeden světlý bod se na trhu přece jen objevil: Podle IDC dodávky společnosti Apple meziročně vzrostly o 10,3 %, protože problémy dodavatelského řetězce ve druhém čtvrtletí roku 2022 se zmírnily. Jiná analytická společnost, Canalys, zaznamenala ve stejném období dokonce 51% nárůst pro Apple, přičemž si všimla poptávky po populárním novém patnáctipalcovém Macbooku Air.

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI Přečtěte si také:

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI

Celkové dodávky v USA klesly o 8,6 % na 18,1 milionu kusů, vypočítává Gartner, protože relativně stabilní ekonomika zmírnila obavy podniků a vyvolala poptávku po osobních počítačích. Podle analytické společnosti byly zaznamenány významné investice do Chromebooků ze strany vzdělávacích institucí a výdaje veřejného sektoru na notebooky.

Trh EMEA si vedl hůře. Poklesl o 14,6 %, což je šestý čtvrtletní pokles v řadě; poptávku tlumily politické nepokoje, inflační tlaky a zvyšování úrokových sazeb. „Aby nákupy byly vyšší, musí podniky získat vyšší důvěru. Prozatím zůstává poptávka nízká, protože všechny příjmové skupiny jsou ovlivněny inflačními tlaky,“ říká Kitagawová.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Poptávku po PC rovněž ovlivnila ekonomická nejistota v Číně, která významně přispěla k poklesu o 26,9 % v asijsko-pacifickém regionu.

Celkové celosvětové dodávky ve druhém čtvrtletí činily podle společnosti Gartner 59,6 milionu kusů, IDC odhaduje celosvětové dodávky na 61,6 milionu kusů. Navzdory určitým náznakům optimismu však v tomto roce zůstává výhled na podnikové výdaje na PC nejistý.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.