Hlavní navigace

Proč mají datoví manažeři potíže s dosahováním strategických výsledků

21. 7. 2023
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nedávný průzkum společnosti Gartner mezi vedoucími pracovníky v oblasti dat a datové analýzy ukázal, že méně než polovina z nich si myslí, že jejich týmy dokážou efektivně poskytovat užitek svým podnikům. Naštěstí existují možnosti, jak to změnit.

Podle údajů, které na letošní konferenci Gartner Data & Analytics Summit 2023 prezentovala výzkumná společnost Gartner, mají vedoucí pracovníci pro data a datovou analýzu (CDAO) pro své podniky stále větší strategický význam, ale mnozí z nich mají potíže s dosahováním pokroků.

Méně než polovina (44 %) z nich uvádí, že jejich týmy efektivně poskytují užitek svým podnikům. Vyplývá to z celosvětového průzkumu mezi 566 vedoucími pracovníky v oblasti dat a datové analýzy, který společnost Gartner uskutečnila od září do listopadu 2022.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

„Třetina z nich měla pocit, že nejsou tak efektivní, jak by mohli být,“ říká vedoucí analytička společnosti Gartner Donna Medeirosová. „Vědí, co by měli a potřebovali dělat, ale musejí dávat přednost mnoha jiným věcem. Tráví spoustu času záležitostmi, jako je kvalita dat a správa dat, tedy taktickými úkoly, nebo pomáhají s provozními aspekty IT. Ale to nepomáhá podnik strategicky rozvíjet.“

Povinnosti manažerů v oblasti dat a datové analýzy jsou rozmanité: téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že mají v kompetenci definici a implementaci datové a analytické strategie, 59 % zmínilo odpovědnost za realizaci datové a analytické strategie, 55 % celkové řízení dat a analýzy a 54 % má na starosti řízení změn v podnikové kultuře souvisejících s rozvojem využití dat.

Podniky stále investují do datových a analytických funkcí. Respondenti v průzkumu uvedli, že jejich podniky zvyšují investice do správy dat (65 %), nejlepší řídicí praxe v oblasti dat (63 %) a pokročilé datové analýzy (60 %). Průměrný uváděný rozpočet účastníků průzkumu činil 5,41 milionu dolarů a 44 % z nich uvedlo, že jejich datové a analytické týmy se v uplynulém roce rozrostly.

Hlavní překážky úspěchu v oblasti dat

Navzdory zvýšeným investicím patří podle CDAO mezi hlavní překážky při dosahování výsledků nedostatek zdrojů a financování – omezené prostředky uvádí jako hlavní překážku 13 % respondentů a 29 % je zmiňuje mezi třemi největšími překážkami.

Soutěž případových studií: Objevte nejlepší postupy a řešení Přečtěte si také:

Soutěž případových studií: Objevte nejlepší postupy a řešení

Největší brzda? Nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Každý šestý respondent (17 %) uvedl, že největším problémem je personální zajištění, zatímco 39 % jej uvedlo mezi třemi hlavními problémy. Podle Donny Medeirosové situaci nepomáhá ani nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. „CDAO musí mít personální strategii, která nepočítá s tím, že se vždy podaří najmout zkušené datové a analytické pracovníky.“

Doporučuje proto vytvořit robustní personální strategii, která bude zahrnovat vzdělávání, školení a koučování v oblasti datově orientované kultury a datové gramotnosti. Strategie se musí vztahovat nejen na hlavní datový a analytický tým, ale také na širší obchodní a technologické komunity v rámci podniku.

  • Mezi další překážky úspěchu v oblasti dat a datové analýzy podle společnosti Gartner patří:
  • Rezistence podnikové kultury vůči změnám (8 % hlavní překážka, u 26 % mezi třemi hlavními překážkami).
  • Nedostatečné zapojení a podpora zainteresovaných stran (pro 10 % překážka č. 1, u 26 % mezi prvními třemi).
  • Nedostatek pravomocí k výkonu povinností CDAO (pro 9 % největší problém, u 24 % jeden ze tří hlavních).
  • Nízká datová gramotnost (5 % nejvýznamnější, 23 % mezi třemi nejvýznamnějšími).

„Mají velmi složitý život,“ říká Donna Medeiros o současné situaci manažerů na pozici CDAO. „Mají spoustu oblastí primární odpovědnosti – implementaci datové a analytické strategie, dohled nad datovými a analytickými iniciativami, vytváření a implementaci informačních systémů a správu dat – i personální stránku – rozvoj pracovních sil, zvyšování kvalifikace, budování datově orientované organizace, umělou inteligenci a centra excelence. Je to pro ně velmi náročné a musejí se zodpovídat mnoha lidem.“

Nedostatek finančních prostředků na datové iniciativy odráží závěry studie společnosti Foundry a portálu CIO.com 2022 Data & Analytics, která také zjistila, že přednost dostávají jiné iniciativy digitální transformace a že mezi dalšími klíčovými překážkami úspěchu v oblasti dat je nedostatek podpory datových iniciativ ze strany vedení.

Co je potřeba k úspěšné realizaci datové strategie

Strategické přehmaty při dosahování cílů v oblasti dat mohou signalizovat organizační problém na úrovni nejvyššího vedení, které si sice uvědomuje důležitost dat a jejich analýzy, ale nedělá strategické změny a investice, jež jsou předpokladem úspěchu. V průzkumu společností Alation a Wakefield Research z roku 2022 71 % vedoucích pracovníků v oblasti dat uvedlo, že si nejsou zcela jisti, že vedení jejich podniků spatřuje souvislost mezi investicemi do dat a analýzy a udržením náskoku před konkurencí.

I v případě, že podnik pověří vedoucího pracovníka IT řízením datové strategie, ať už v roli ředitele pro data nebo ředitele pro analýzu, předpokladem úspěchu zůstává vzhledem ke složitosti této role její propojení s ostatními vedoucími pracovníky.

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Donna Medeiros přirovnává roli CDAO ke kombinaci tří osobností: dirigenta orchestru, skladatele a interpreta. Dirigent má přehled o celém situaci a sleduje, jak data a analýza fungují, a to jak v jednotlivých složkách podniku s pomocí odborníků na danou oblast, tak jako centralizovaná funkce. Skladatel vymýšlí a prodává příběh o přínosu dat a analýzy. A někdy musejí být manažeři v oblasti dat i výkonnými pracovníky: pomáhat při správě dat, řízení kvality dat, zajišťování důvěryhodnosti dat, ale také věnovat čas zavádění nejlepší praxe, dodržování předpisů a řízení rizik.

„Tyto tři osobnosti musejí disponovat měkkými dovednostmi, personálními schopnostmi a technickými znalostmi,“ říká Donna Medeiros a dodává, že „CDAO slouží mnoha zainteresovaným stranám napříč podnikem a nemůže pracovat izolovaně. Musí se přizpůsobovat strategickým prioritám podniku, spolupracovat a prosazovat celkovou vizi a strategii pro data a analýzu a získávat podporu pro své iniciativy.“

Nejúspěšnější datoví lídři podle průzkumu společnosti Gartner překonali své kolegy tím, že si dokázali získat respekt u nejvyššího vedení a zároveň vybudovat agilní a strategickou datovou a analytickou podnikovou funkci, která podporuje obchodní výkonnost a provozní excelenci, říká Donna Medeiros. Společnost Gartner požádala respondenty, aby sami u sebe ohodnotili sedmnáct vlastností vedoucích pracovníků. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Byla zjištěna silná korelace mezi těmi, kteří se hodnotili jako efektivní nebo velmi efektivní, a těmi, již uváděli vysokou výkonnost organizace a týmu. Například 43 % nejlepších manažerů v oblasti dat a datové analýzy uvedlo, že se efektivně věnují vlastnímu profesnímu rozvoji, zatímco ve skupině s nízkou výkonností to bylo pouhých 19 %.

Na postavení v hierarchii záleží

Úspěch dat a datové analýzy ovlivňuje také to, jak jsou CDAO zařazeni v podnikové organizaci. Podle průzkumu společnosti Foundry 2023 State of the CIO podléhá 53 % manažerů pro data a 45 % manažerů pro datovou analýzu řediteli IT, zatímco pouze 35 %, respektive 38 % přímo generálnímu řediteli. Navíc pouhých 37 % CDO a 25 % CAO uvádí, že mají rozpočty oddělené od IT.

Komu podléhají některé vedoucí pozice?

Technický ředitel

Ředitel pro informatiku

Ředitel pro inovace

Ředitel pro digitální technologie

Ředitel pro data

Bezpečnostní ředitel

Ředitel pro datovou analýzu

CEO

58 %

57 %

46 %

50 %

35 %

37 %

38 %

CIO nebo nejvyšší IT manažer

36 %

25 %

37 %

42 %

53 %

52 %

45 %

CFO nebo nejvyšší finanční manažer

3 %

11 %

8 %

3 %

7 %

5 %

7 %

Jiný podnikový manažer

4 %

7 %

10 %

5 %

5 %

6 %

10 %

Zdroj: State of the CIO, 2023

Donna Medeiros připouští, že CDAO, kteří podléhají CIO a jsou součástí IT oddělení, mohou fungovat efektivně, ale obecně platí, že čím výše v organizační struktuře je CDAO postavený, tím lépe, protože tím má lepší přehled a účinnější páky pro práci na dosahování podnikových cílů.

„Záleží na jejich rolích, odpovědnosti a na tom, kolik času mají vyhrazeno na to, čemu říkáme podpora byznysu – tedy nejen na podnikové IT – ale na to, aby skutečně pomáhali podniku dělat to, co je důležité,“ říká Donna Medeiros. „Může jít o záležitosti, jako je nákladová efektivita, ale také o nové produkty a služby, které buď data a datovou analýzu využívají, nebo na nich přímo stojí.“

Pojetí rozpočtu na technologie u vedoucích pozic

Technický ředitel

Ředitel pro informatiku

Ředitel pro inovace

Ředitel pro digitální technologie

Ředitel pro data

Bezpečnostní ředitel

Ředitel pro datovou analýzu

Součást celkového rozpočtu na IT

58 %

72 %

41 %

59 %

63 %

72 %

75 %

Samostatný rozpočet na technologie

42 %

28 %

59 %

41 %

37 %

28 %

25 %

Zdroj: State of the CIO, 2023

Viceprezidentka a analytička společnosti Gartner Rita Sallam tvrdí, že do roku 2026 bude více než čtvrtina CDAO firem z žebříčku Fortune 500 odpovědná alespoň za jeden produkt založený na datech a datové analýze, který se stane pro jejich podnik významným zdrojem zisku.

Aby toho však dosáhli, musejí CDAO upřednostnit strategii před taktikou. Taktické prvky, jako je kvalita a bezpečnost dat, jsou sice důležité, ale zvýšení efektivity závisí na sladění datové a analytické funkce se strategickými prioritami podniku a na přesvědčení klíčových manažerů včetně CEO, CIO a CFO o správnosti vize pro data a datovou analýzu.

„Většina CDAO plní bezprostřední obchodní cíle, ale přibližně polovina dotazovaných zaostává v plnění cílů v oblasti podpory budoucího růstu a udržitelnosti,“ upozorňuje Donna Medeiros.

A jak poznamenává, nejúspěšnější vedoucí pracovníci v oblasti dat se zaměřují na zlepšování rozhodovacích schopností, monetizaci datových produktů a optimalizaci nákladů, jakož i na zvyšování datové gramotnosti a posilování kultury založené na datech.

Článek vyšel v magazínu CIO BW 3/2023.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.