;
Hlavní navigace

Vybíráte si veřejný cloud do firmy? Poradíme, není to totiž jednoduché

28. 6. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Poskytovatelé cloudu se stávají komoditou, takže musíte pečlivě zvažovat, kde získáte za své peníze nejlepší hodnotu.

Poskytovatelé veřejných cloudových infrastrukturních služeb (IaaS) stále větší měrou nabízejí srovnatelné vlastnosti a funkce. To znamená, že si jejich nabídky začínají být velmi podobné.

Je vaš cloud bezpečný?

Samozřejmě může někdo namítnout, že nějaká obskurní funkce objektového úložiště u jednoho poskytovatele je lepší než obdobná funkce u jiného, a bude mít nejspíš pravdu. Ale obecně platí, že se všichni dostávají k podobnému souboru služeb, které dělají stejné věci.

Jak jsme se k takové situaci dopracovali?

Tento vývoj vyvolává konkurenční tlaky mezi poskytovateli a nabízí podnikům nové příležitosti a výzvy. Máme-li tři hlavní poskytovatele cloudu a tři další poskytovatele, kteří je rychle dohánějí, již nedává smysl ukazovat na jediného poskytovatele jako na první volbu. Už neexistuje žádný „nejlepší cloud“.

Přední poskytovatelé, jako jsou AWS, Microsoft Azure a Google Cloud Platform, jsou průkopníky v inovacích a významně investují do schopností svých cloudů ve všech ohledech. Strana poptávky po jejich službách je v podstatě stejná: podniky. A ty žádají víceméně to samé. Potřebují ukládat, zpracovávat a analyzovat data a hostovat aplikace.

Překonejte IT guru v našem ultimátním kvízu!

Poskytovatelé cloudových služeb, kteří se snaží těmto potřebám vyhovět, v mnoha případech postupovali shodně při rozhodování, jaké služby vytvořit a provozovat. Podíváme-li se na to, kdo tyto služby vytváří, bude důvod zřejmý. 

V posledních patnácti letech se manažeři a vývojáři přesouvají od jednoho poskytovatele k druhému a přenášejí své nápady z cloudu do cloudu. Proto by nemělo být překvapením, že jsou si všechna objektová úložiště a bezserverové systémy podobné.

Nehovořte o „komoditizaci“

Chcete, aby poskytovatelé cloudových služeb dostali záchvat? Řekněte jim, že se stávají komoditou. Všechno se ubírá tímto směrem, tak proč ne oni? Nepatřím k nekritickým obdivovatelům velkých poskytovatelů veřejných cloudových služeb. 

Ale je fér říci, že za posledních patnáct let udělali více věcí dobře než špatně. Všichni nabízejí dobrou horizontální a virtuální škálovatelnost a obecně méně výpadků ve srovnání s vašimi vlastními systémů v podnikovém datovém centru. V jakých oblastech se tedy mohou odlišit?