;
Hlavní navigace

V roce 2014 končí podpora Windows XP, co bude dál?

9. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Les Cunliffe - Fotolia.com
8. dubna 2014 končí ze strany Microsoftu podpora Office 2003 a především operačního systému Windows XP. Od tohoto data nebudou vydávány technické opravy ani bezpečnostní záplaty.

Popularita Windows XP je taková, že dokonce někteří experti pochybují o tom, že k ukončení podpory k ohlášenému datu skutečně dojde. Jeden z možných scénářů je ten, že by bezpečnostní problémy díky nezáplatovaným Windows XP mohly ohrozit nejen samotné uživatele tohoto systému, ale mohly by se masivně rozšířit i na další uživatele Internetu. V tom případě by Microsoft mohl být přinucen přijmout nějaké opatření, aby se celý internet „nepoložil na kolena“.

Že problémy s ukončením podpory XP-éček mohou být vážné, na to ukazují i odhady, které říkají, že v době ukončení podpory má být podíl tohoto operačního systému ještě celých 25%. To odpovídá starším průzkumům, které ukázaly, že téměř polovina uživatelů systému XP hodlá tento systém provozovat i po ukončení podpory.

Na druhou stranu je pravda, že Microsoft sám dělá aktivní kampaň a na problém upozorňuje s dostatečným předstihem. Navíc má čisté svědomí v tom, že Windows XP bude podporoval skoro 12,5 roku, což je zatím nejdéle v historii.

Ovšem ne všichni uživatelé mají na svých strojích XP jen z nějakého staromilství. Systém Windows XP se prodával do roku 2008 a problém je i v tom, že ne všichni mají hardware dimenzovaný na přechod na Windows 7 nebo 8. Špatná ekonomická situace posledních let, která se do dubna 2014 asi pronikavě nezlepší, nějakou větší obnovu hardwaru právě neusnadní. Také můžeme být zvědavi, jak se k ukončení podpory postaví i velcí zákazníci, třeba státní instituce v USA. Pokud budou problémy s obnovou systému na zákazníky Windows XP tlačit příliš, mohli by nakonec dospět i k nějakému řešení, které se bez obejde i bez Windows.

ICTS24

Čtěte také:
• Na Androidu možná už brzo rozběhnete aplikace pro Windows
• Nový LibreOffice 4.0 s rozšířenými funkcemi CMIS
• Windows Blue ve stylu Metro odpočítává konec klasického desktopu

G+