;
Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefoxu znovu padá podíl (1)

10. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Prohlížeč od Mozilly v červnu pokračoval v sešupu, a dokonce i mocný Chrome zaváhal. A to ve prospěch Edge od Microsoftu, který dosáhl nejvyššího podílu za celou svoji existenci.

Podle analytické firmy Net Applications spadl v červnu podíl Mozilly o sedm desetin procentního bodu na 8,9 procenta. Tenhle propad byl druhý nejvyšší za poslední rok a půl od chvíle, kdy Net Applications upravila data a vymazala z nich datový provoz generovaný boty. Ten první nejvyšší (spíše s kosmetickými rozdíly) se udál v květnu.

Jak Computerworld podotkl už před měsícem, nedaří se Firefoxu už dva roky navyšovat svůj podíl a spíše stagnuje. Jednou za čas sice prohlížeč vygeneruje pozitivní číslo, ale tyto zisky jsou následně rychle smazány. Například v průběhu uplynulých 14 měsíců zaznamenal Firefox podíl 10 procent nebo vyšší jen dvakrát, a to naposledy v dubnu. Ale pak přišel květen a červen, které Firefox stáhly zpátky pod hranici 9 procent.

Dlouhodobá prognóza Firefoxu je nemilá. V uplynulém roce si prohlížeč odepsal 1,3 procentního bodu uživatelského podílu, což je pro aplikaci, jež už pomalu nemá kde ubírat, poměrně depresivní. Dle nejnovější předpovědi Computerworldu spadne Firefox pod 8 procent do března 2020 a koncem příštího roku už bude pomalu koketovat s podílem nižším než 7 procent.

ICTS24

Jenže prohlížeč od Mozilly na tom býval už hůře, a přitom se mu podařilo se z největších problémů vylízat. Před třemi lety například spadl pod 8 procent. Jenže za dalších šest měsíců se mu podařílo přidat ke svému celkovému podílu více než čtyři procentní body. Tyto zisky se Firefoxu podařilo držet po většinu loňského roku, načež znovu začal padat. Možná, že Mozilla vytáhne další eso z rukávu, možná ve formě své iniciativy zaměřené na nesledování uživatelů. Tím si sice nové uživatele nevysloužila, ale každopádně dosáhla kýžené pozornosti.

Pokračování