Hlavní navigace

Stále více podniků buduje své vlastní mobilní aplikace

19. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Halfpoint - Fotolia.com
Společnosti stále častěji vyvíjejí své vlastní mobilní aplikace, čímž by chtěly vylepšit svůj byznys. Počet takových společností se podle každoroční studie Gartneru v roce 2016 výrazně navýšil.

V roce 2015 bylo do vývoje mobilních aplikací nějakým způsobem zapojeno 60 procent organizací. V minulém roce toto čílo vyskočilo na asi 73 %, uvádí studie, která zároveň hodnotila 35 dodavatelů vývojářských platforem pro mobilní aplikace (MADP) pro letošní „Magické kvadranty“.

MADP poskytují nástroje, technologie, komponenty a služby, které se stávají základními stavebními kameny využívanými podniky k tvorbě zakázkových mobilních aplikací, mobilních webových aplikací nebo webů, uvádí Gartner.

Většina vývoje zakázkových aplikací je stále zaměřena na aplikace, které se točí okolo kódu, a jejichž účelem je vývoj aplikací směřujících k zákazníkovi i kritických podnikových aplikací pro partnery a distributory. Průměrný počet mobilních aplikací implementovaných na jednu společnost je stále poměrně nízký: osm aplikací.

Podniky stále více využívají MADP pro tvorbu samoobslužných aplikací pro lidské zdroje pro sledování záležitostí, jako jsou čerpaná dovolená zaměstnanců nebo získávání povolení, i pro testování každodenních operací pro spolupráci.

MADP stále více zahrnují podporu pro nositelná zařízení, chatboty, virtuální osobní asistenty a konvenční koncové body s uživatelským rozhraním prostřednictvím stejných služeb a API využívaných pro mobilní aplikace i pro web.

V podnicích jsou stále populárnější MADP s „vysokou produktivitou“, u nichž je potřeba jen málo manuálního kódování. Tyto nástroje jsou atraktivní proto, že nevyžadují příliš expertní schopnosti či zdroje.

Kromě zakázkových mobilních aplikací asi 25 procent podniků stále využívá nástroje pro vývoj virtuální desktopové infrastruktury a nastavitelné aplikace, jako je SAP Fiori.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?