Hlavní navigace

Joseph Shum, Liferay: Podniky budou chtít portály v cloudu

4. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Na Liferay konferenci pořádané společností IBA CZ jsme měli možnost se krátce setkat s Josephem Shumem, generálním ředitelem společnosti Liferay. Položili jsme mu několik otázek na téma firemních portálů.

Jaké trendy v oblasti firemních portálů aktuálně vnímáte na trhu? Kam se podle vás bude toto odvětví ubírat v blízké budoucnosti?

Joseph ShumSoučasným trendem, který vnímáme v oblasti podnikových portálů, je účinné řízení webového obsahu a dokumentů s možností s tento obsah v pracovních skupinách sdílet a přistupovat k těmto prostředkům na základě rolí a nároků.

Již nyní cítíme zvýšenou poptávku na integraci stále více a více existujících podnikových aplikací do portálu, stejně jako na přidání nových aplikací od dodavatelů třetích stran. Portálová platforma Liferay a naše Liferay Marketplace poskytují perfektní řešení současných i budoucích trendů v podnicích.

Ve vzdálenější budoucnosti cítíme trend, kdy podniky budou chtít mít svou platformu spolu s dalšími službami v cloudu.

V čem je podle vás platforma Liferay specifická kromě toho, že se jedná o open source?

Liferay je postaven na otevřených standardech a není omezen na konkrétní hardware/software infrastruktury. To umožňuje podnikům snadno si Liferay nastavit s cílem využívat a také vytvářet aplikace pro standardizované portálové platformy.

Jaké nejčastější chyby firmy při zavádění svých portálů dělají?

Společnosti by měly využít modulových charakteristik portálů, které umožňují implementaci a nasazení prvků v několika fázích. S portálovou platformou jako je Liferay nyní můžeme přejít od monolitických webových projektů, aniž bychom se vystavovali vysokému riziku a nákladům.

Pokud firma již svůj portál provozuje, ale není spokojena s dosaženými výsledky - doporučujete snahu o nápravu věcí nebo raději postavit nové řešení "na zelené louce"?

Zákazníci musí tento problém probrat se svým konzultantem, který jim může poskytnout několik možností, spolu s informacemi o možných přínosech a nákladech. Zákazník si bude muset vybrat. Liferay a mnoho z jeho certifikovaných partnerů (jakým je např. IBA CZ) často poskytují konzultace nebo workshopy, které mohou v této situaci pomoci určit nejlepší postup.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku