Hlavní navigace

Seznam.cz připravuje inovované portfolio mapových služeb

20. 3. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: beta.mapy.cz
Seznam.cz v dubnu spustí Mapy.cz v nové podobě, která zjednoduší přístup ke speciálním mapovým sadám. Postupně se objeví i nové speciály, jako třeba vodácké mapy nebo haptické mapy pro nevidomé.

Mapy.cz dostanou nejen nový kabát, tedy nové uživatelské rozhraní, ale rozšíří se počet speciálních mapových sad a přibudou nové služby. Součástí bude i inovovaná Panorama, 3D mapy a vyhledání dopravních spojení.

Seznam.cz měnuje velké úsilí především do získávání nových informací. Služba Panorama (panoramatický pohled do ulic/krajiny) byl inovován již během první fáze projektu a snímací vozy byly opatřeny větším počtem kamer s větším rozlišením, takže zpracovávají obraz se souhrnným rozlišením 72 MPx. Postupně se najížídí i na vyšší frekvenci updatu podkladů a snímků, které by měly mít přinejhorším 2letý cyklus obnovení, skenování ve městech by mělo být ještě častější.

Dopravní spojení

Do map se postupně integrují informace o dopravním spojení. Seznam slibuje přesnější plánování trasy než mají dopravci, a to na základě detailní znalosti lokalizace nástupních míst pro různé směry na jednotlivých zastávkách. Navíc Seznam zapojí své know-how z návrhů pěších tras, takže umožní přesnější plánování kombinující dopravní spojení s pěšími přesuny. Ve spolupráci se společností Bileto bude možné pro cesty naplánované s využitím veřejné dopravy zakoupit i jízdenky.

Plánovač cest bude pro Prahu a okolí spuštěn na začátku dubna ve veřejné betaverzi. Jízdní řády a plánovač tras veřejnou dopravou se postupně rozšíří i pro ostatní regiony. Postupně proto, že celorepubliková data o jízdních řádech stále nejsou veřejně zpřístupněna. Po datech z Pražské integrované dopravy budou v dubnu následovat celorepubliková vlaková spojení a vybrané meziměstské autobusové spoje, během května pak jízdní řády pro Jihomoravský kraj a několik dalších lokalit. Většina ČR by měla být jízdními řády a novým hledáním spojení pokryta do konce roku. Do doby, než bude možné nasadit plánovač tras veřejnou dopravou pro celou republiku, bude u zastávek, kde má Seznam.cz podklady, alespoň zastávkový jízdní řád. V něm lidé najdou spoje, které zastávkou projíždí, a informace o nejbližších odjezdech.

Panorama

Od prvního dubna budou na Mapy.cz i první snímky Seznam.cz Panorama. Pokryta je jimi nyní Praha a část Moravy. Další oblasti budou postupně přibývat - v současné době je nafocena zhruba třetina všech komunikací České republiky. Do poloviny roku by mělo být Seznam.cz Panorama k dispozici pro celou Moravu, do roka pak i pro zbytek ČR.

Pro ty, kterým nestačí otáčení fotografických šikmých snímků po 90 stupních, jsou určeny 3D mapy. Umožní libovolné otáčení 3D modelu měst do stran nebo pohled z větší či menší výšky. Mnohem lépe tak ilustrují terén a přináší lepší obrázek o daném místě. Na začátku dubna bude na Mapy.cz k dispozici jako první ukázka 3D mapa Špindlerova Mlýna. Postupně se budou dopočítávat 3D modely pro více než 250 měst a obcí v České republice. Na projektu 3D map se podílí Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Její superpočítač pomohl urychlit výpočet, ale i tak si vyžádají výpočty 3D modelů celý jeden rok.

Nové mapy se na Seznamu objeví současně s novou podobou portálu Firmy.cz.

Čtěte také:

CS24

→ Seznam zásadně promění portál Firmy.cz
Nově bude možné vkládat firemní údaje zdarma. Platit se bude za speciální nabídky a za lepší pozici ve výpisu hledání.
→ Seznam.cz začíná s testováním RTB reklamy
Seznam.cz začíná s testováním prodeje standardních reklamních ploch za pomocí technologie RTB (real time bidding). Mělo by to přinést vyšší účinnost on-line display reklamy.

G+