;
Hlavní navigace

Prohlížeč Brave převzal rozhraní Googlu a je tak „plně Chromium“ (2)

28. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © backgroundstore - Fotolia.com
Společnost Brave Software počátkem prosince dokončila několik měsíců trvající spojování svého prohlížeče Brave s open-source projektem Google Chromium, čímž ukončila období, kdy Brave využíval svoje vlastní uživatelské rozhraní na vykreslovacím enginu Googlu.

Předchozí díl

Přechod na verzi 0.57 přinesl i další novinku, a to změnu názvu funkce, kterou se Brave odlišuje nejvíc – to, co se dřív jmenovalo „Brave Payments“ (platby Brave), bylo přejmenováno na „Brave Rewards“ (odměny Brave).

Obchodní model Brave je postavený na jeho agresivním postoji proti reklamám. Prohlížeč byl vytvořen proto, aby webové stránky zbavil reklam, ovšem nezaměřuje se na pouhé blokování inzerce a reklamních trackerů – jde mnohem dál. Jeho záměrem je totiž nahradit smazané reklamy svými vlastními, ze své vlastní sítě.

Podstatou ekonomie Brave jsou tzv. „Basic Attention Tokeny“ čili BAT, jejichž hodnota se odvíjí od hodnoty virtuální měny. Tyhle tokeny můžete získat na základě času stráveného sledováním reklam a obsahu. Uživatelé, kteří souhlasí s tím, že jim budou posílány reklamy, dostanou odměnou BAT; tyto tokeny je možné dále posílat jako podporu vydavatelům stránek. Kromě toho si Brave do budoucna představuje, že by jeho uživatelé měnili svoje tokeny za prémiový obsah nebo pokročilé funkce webů.

Brave Rewards je pojem označující proces příjmů a výdajů v BAT. K novým funkcím programu patří podle Brave „možnost přímého zasílání spropitného včetně pravidelných měsíčních plateb.“

Nomenklatura „payment“ (platba) byla nahrazena slovem „tipping“ (spropitné), které má jiné konotace.

ICTS24

Ačkoliv je teď Brave plně postaven na Chromiu, prohlížeč zdůrazňuje, že s Googlem nemá nic společného. V oznámení k verzi 0.57 Brave svým uživatelům připomněl, že prohlížeč zbavil veškeré telemetrie Chromu a deaktivoval i synchronizaci účtů Google Account.

Zdroj: Computerworld