;
Hlavní navigace

Produkty Microsoftu na odpis: další na řadě je Office 2010 (3)

5. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Konec podpory pro Office 2010 se blíží, vždyť přijde už za méně než 10 měsíců. Co to znamená pro společnosti, které stále provozují tuhle stárnoucí sadu Office? Máme odpovědi.

Předchozí díl

Na Windows 7 poběžíme, co možná nejdéle to půjde. Jaké jsou naše možnosti, pokud jde o náhradu Office 2010?

Nuže, Office 2019 jsou ze hry. Tento balík s „věčnou“ licencí – ta je tak nazývána proto, že je licencována prostřednictvím poplatku předem a nese s sebou práva na de facto nekonečné používání těchto aplikací – je podporován pouze na Windows 7. 

Alternativy jsou tedy následující: 

  • Office 2013. Ale protože jejich podpora končí 11. dubna 2023, čili jen za tři roky a něco, nešlo by nejspíš o příliš chytrý krok. Skutečně si celým procesem chcete procházet znovu za pouhé tři roky? 

  • Office 2016. Zde vám podpora vyjde až do 14. října 2025, takže máte více než pět let k dobru. Stejně jako u Office 2010 se i v tomto případě jedná o „věčně“ licencovaný produkt, dostupný ve různých verzích včetně Office Professional 2016 a Office Professional Plus 2016, přičemž právě tato verze je k dispozici pouze ve formě hromadných licencí pro podniky. Jednotlivé licence jsou pak vázány ke konkrétním zařízením.

  • Balík aplikací třetí strany. Tedy ne od Microsoftu. Do této kategorie se řadí bezplatné, open-source možnosti jako LibreOffice a Apache OpenOffice, stejně jako komerční a placený balík WordPerfect Office. 

  • Office 365. Tohle je skutečně úplně jiná kategorie.

Varuji vás, neberte mi moje sedmičky. Fakt vás varuji. Takže můžu Office 2010 nahradit Office 365?

Ano. Ale jen proto, že zde Microsoft porušil další ze svých desítky let neměnných pravidel.

ICTS24

Počítače s Windows 7, využívající Office 365 ProPlus, budou dostávat bezpečnostní aktualizace – ale nikoliv feature updaty – až do ledna 2023, což je tedy stejný termín, v jakém končí výše zmíněné rozšířené bezpečnostní aktualizace pro Windows 7.

Pokračování