Hlavní navigace

Prodej skupiny GTS Central Europe je ukončen

7. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Telekomunikační skupina GTS Central European Holding (GTS CE), jejíž součástí je i český operátor GTS Novera, definitivně získala nového majitele.

Telekomunikační skupina GTS Central European Holding (GTS CE), jejíž součástí je i český operátor GTS Novera, definitivně získala nového majitele.

Dosavadní vlastník, finanční holding GML Limited a nový vlastník, konsorcium finančních investorů vedené fondy Columbia Capital, M/C Venture Partners a Innova Capital, dokončili proces prodeje GTS CE.

Novým 100% vlastníkem mezinárodní telekomunikační skupiny GTS CE se stalo konsorcium finančních investorů vedené fondy Columbia Capital, M/C Venture Partners a Innova Capital. Columbia Capital a M/C Venture Partners jsou severoamerické finanční skupiny zaměřené na investice do telekomunikačního a IT sektoru. Innova Capital je jedním z vedoucích private equity fondů zaměřených na region střední Evropy. Mezi další členy konsorcia patří Bessemer Venture Partners, HarbourVest Partners a Oak Investment Partners.

Se změnou vlastníka došlo i ke změně ve vrcholném managementu skupiny. Novým generálním ředitelem GTS CE se stal Adam Sawicki, bývalý viceprezident a ředitel regionu západní Evropy a severní Ameriky nadnárodní společnosti TeliaSonera International Carrier. Ve funkci nahradil dosavadního generálního ředitele GTS CE, Tamáse Polgára.

„Jsme hrdi na to, skupina GTS CE byla úspěšně prodána, protože za tímto úspěšným prodejem stojí především naše tvrdá práce,“ řekl Tamás Polgár, bývalý generální ředitel skupiny GTS CE. „Skupina je v současnosti vedoucím telekomunikačním operátorem ve střední Evropě s velkým potenciálem dále rozvíjet svou pozici zejména ve firemním segmentu, k čemuž určitě přispějí i noví vlastníci mající v oblasti telekomunikací rozsáhlé zkušenosti.“

„Díky jedinečné kombinaci vlastní páteřní i přístupové mezinárodní sítě je GTS CE jedním z nejzajímavějších telekomunikačních skupin operujících ve střední a východní Evropě,“ řekl Adam Sawicki, nový generální ředitel GTS CE. „Změna vlastníka umožní skupině vykročit do nové etapy svého rozvoje. Jsme si jisti, že naše široké mezinárodní aktivity doplněné o telekomunikační zkušenosti a možnosti našich nových vlastníků jsou základem k nové expanzi skupiny na tomto dynamicky se rozvíjejícím trhu.“

Součástí mezinárodní telekomunikační skupiny GTS CE jsou telekomunikační operátoři v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. GTS CE se zaměřuje zejména na firemní segment a své služby nabízí i v dalších státech regionu střední a východní Evropy – na Ukrajině, v Litvě, Slovinsku, Bulharsku, Chorvatsku a Srbsku. Skupina GTS CE vykázala za rok 2007 konsolidované tržby ve výši přibližně 400 milionů EUR a provozní zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) v přibližné výši 70 milionů EUR. Celosvětový telekomunikační časopis Capacity vyhlásil skupinu GTS CE nejlepším velkoobchodním operátorem ve střední a východní Evropě za rok 2007.

Výhradním finančním poradcem při prodeji byla na straně kupujícího společnost ABN AMRO Corporate Finance Ltd. a na straně prodávajícího KBC Securities. Právním poradcem konsorcia byla společnost Squire Sanders & Dempsey LLP a společnost Clifford Chance vystupovala jako právní poradce holdingu GML.

Autor článku