Hlavní navigace

Proč investovat do IT v obtížné ekonomické situaci?

5. 6. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
Podle analytiků společnosti Gartner by CIO měli využívat digitální investice v době recese, aby zajistili růst a opakovatelné finanční a ekologické přínosy.

V úvodním projevu na nedávné konferenci Gartner IT Symposium v Barceloně analytici společnosti Gartner řekli, že CIO by se měli zaměřit na jeho nejnovější koncept: IT pro udržitelný růst. 

To znamená řídit transformaci podniku na základě tří klíčových strategií, kterými jsou: „revoluce v práci“ pro zvýšení produktivity pracovní síly, „odpovědné investice“ k vyvážení finančních cílů a cílů udržitelnosti a „kybernetická bezpečnost a odolnost“ na podporu obchodních výsledků bez jejich omezování.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Výkonná viceprezidentka společnosti Gartner Mary Mesaglio uvedla, že zůstává optimistická, pokud jde o investice do technologií, přičemž poslední krize nabízí manažerům IT další příležitosti, jak přispět k potřebným změnám. Průzkum 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey, který byl zveřejněn následující den, však ukázal, že manažeři IT v regionu EMEA očekávají, že rozpočty na IT v letošním roce vzrostou v průměru o 4,4 %, což je méně než předpokládaná celosvětová míra inflace ve výši 6,5 %.

Studie, která oslovila více než 2 000 respondentů v 81 zemích, uvádí, že obchodními prioritami CIO v regionu EMEA na letošní rok jsou růst a digitální transformace, přičemž hlavní oblasti zvýšených výdajů zahrnují kybernetickou a informační bezpečnost (70 %), business intelligence a datovou analýzu (53 %) a cloudové platformy (48 %). Přibližně 34 % podniků zvyšuje investice do umělé inteligence (AI) a 24 % také do hyperautomatizace.

Revoluce v práci

Gartner identifikoval tři „multiplikátory“, na které by se měl CIO zaměřit, aby pomohl svému podniku získat image atraktivního zaměstnavatele a podpořil udržitelnou výkonnost na pracovišti:

CS24

Odstranění třecích ploch v pracovním prostředí: tření vzniká, když je práce zbytečně těžká, snižuje výkon zaměstnanců a přispívá k fluktuaci zaměstnanců. Analytici se domnívají, že jeho odstraněním a investováním do digitálních dovedností mohou podniky vytvořit angažovanější pracovní sílu, která je lépe vybavená pro konzistentní výkon do budoucna.

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry? Přečtěte si také:

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry?

Investice do umělé inteligence usnadňující práci: zaměstnanci vyžadují nástroje a technologie, které posilují jejich samostatnost a zvyšují dopad jejich práce. Podle analytiků může umělá inteligence zvýšit výkonnost zaměstnanců tím, že jim rozšíří rozhled a posílí jejich schopnosti.

Zviditelnění experimentů s nejnovějšími technologiemi: Gartner opakovaně poukazuje na to, že podniky, které inovují v těžkých ekonomických časech, si udržují náskok, přičemž Mary Mesaglio doporučuje, aby experimentování s novými technologiemi bylo veřejné a viditelné. Za jednu z takových oblastí pro inovace považuje spojení distanční a prezenční práce, kde „intraverzum“ představuje virtuální kancelář založenou na nových technologiích metaverza. 

Tam se mohou zaměstnanci setkávat v imerzivním prostředí. Gartner zdůrazňuje novost imerzivních technologií a předpovídá, že nástroje pro virtuální setkávání dosáhnou fáze produktivity na jeho proslulé křivce životního cyklu nejdříve za deset let.

Analytici společnosti Gartner s odvoláním na vlastní výzkum, který zjistil, že pouze 31 % zaměstnanců je vybaveno technologiemi, jež potřebují ke správnému výkonu své práce, věří, že lepší spolupráce mezi IT a HR a kvalitnější technologie na pracovišti by mohly vést ke zlepšení zaměstnanecké zkušenosti a v důsledku k jejich vyšší spokojenosti a loajalitě.

„To dává ředitelům IT obrovskou příležitost něco změnit,“ říká Mary Mesaglio. „Zaměstnavatelé, kteří zavedou revoluční změny ve způsobu výkonu práce a vybaví své pracovníky potřebnými technologiemi, budou žádanější na trhu práce.“

Odpovědné investice

Nejnovější údaje společnosti Gartner z průzkumu mezi nejvyššími podnikovými manažery ukazují, že největší pozornost sice věnují ekonomické stránce, ale uvědomují si i možné přínosy IT pro udržitelný růst a dopad na životní prostředí.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

„Udržitelný růst v tradičním finančním pojetí znamená růst, který je opakovatelný bez zadlužení,“ vysvětluje Daniel Sanchez-Reina, viceprezident společnosti Gartner. „Udržitelný růst však nespočívá pouze ve finančních výsledcích. Má také etický a ekologický rozměr. Nyní přidejme IT. IT pro udržitelný růst je soubor digitálních investic, které poskytují opakovatelné finanční výsledky efektivním a odpovědným způsobem.“

Gartner identifikoval tři další multiplikátory, které vedou ke zlepšování z finančního i ekologického hlediska:

  • Inteligentní propojená infrastruktura (ICI): Gartner přirovnává inteligentní propojenou infrastrukturu k systému řízení letového provozu pro infrastrukturu inteligentních měst, kde ICI spojuje síťovou architekturu, AI, IoT, cloud, analýzu a edge computing ke sdílení dat mezi jinak „tichou“ infrastrukturou, jako jsou mosty, silnice nebo přístavy. Analytici se domnívají, že investice do ICI podpoří rozvoj měst a podniků a zlepší život občanů.
  • Využití autonomních prostředků: Aby podnik dosáhl vyššího užitku z dodavatelského ekosystému a oprostil se od pracných RFP, Gartner navrhuje autonomní sourcing s využitím AI, strojového učení (ML) a zpracování přirozeného jazyka (NLP). Tím by podnik získal přístup k mnohem širšímu spektru dodavatelů – a nakupoval „udržitelnějším a ekonomicky výhodnějším způsobem“. Daniel Sanchez-Reina to připodobňuje k laboratorní centrifuze, ze které nakonec vypadne nejlepší dodavatel a služba.
  • Snížení spotřeby energie pomocí digitálních technologií: Gartner věří, že CIO by měli s využitím cloudu, dat a datové analýzy stanovit, jaká je „základní úroveň zátěže“ – přehled o tom, kolik energie podnik spotřeboval. Vyzývá také k implementaci energetického a optimalizačního systému (EMOS) ke snížení spotřeby energie. Systém umožňuje aktivně rozhodovat na základě dat téměř v reálném čase a dokáže snížit spotřebu energie až o 15 %. Energii je také možné prodávat zpět do sítě při využití mikrosítí ve spojení s ML a AI.

Daniel Sanchez-Reina také popsal takovou investici jako spojení finanční výkonnosti s environmentálními a sociálními hodnotami organizace, které uspokojí zákazníky, zaměstnance i investory. Zda a kdy se takový koncept stane pro podniky každodenní realitou, se však teprve ukáže, protože většina CIO se v současné době zatím potýká s udržitelností.

Kybernetická bezpečnost a odolnost

Navzdory volání po nových digitálních investicích si analytici Gartneru uvědomují související zvýšení kyberbezpečnostních rizik, přičemž někteří připisují zvýšené výdaje na bezpečnost v příštím roce pokračující nejistotě ohledně ruské invaze na Ukrajinu.

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele? Přečtěte si také:

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele?

Výzkum společnosti Gartner z roku 2022 mezi vrcholovými manažery zjistil, že vedení 88 % podniků považuje bezpečnost za podnikatelské riziko, nikoli pouze za technické, což znamená, že „je nutné k odolnosti a kybernetické bezpečnosti přistupovat jako k podnikatelskému riziku, které vyžaduje nové typy investic“, říká viceprezident společnosti Gartner Ed Gabrys.

Tři další multiplikátory se týkají konkurenčních výhod v dlouhodobém horizontu:

  • Kontrola nad všemi potenciálními směry útoku: podle analytiků společnosti Gartner mohou nástroje pro řízení obrany proti externím útokům (EASM) odhalit zranitelné prostředky otevřené směrem ven. Vyzývají také CIO, aby implementovali analýzu složení softwaru k získání přehledu o zranitelnostech v dodavatelském řetězci softwaru a využili vyspělé platformy pro analýzu hrozeb ke stanovení jejich priorit a nápravě.
  • Ochrana obchodních výsledků a zákazníků: podniky by měly klást důraz na své nejdůležitější obchodní cíle a identifikovat jejich přímé závislosti na technologiích.
  •  Metriky založené na výsledcích a smluvně zakotvená úroveň ochrany: metriky založené na výsledcích se pokoušejí sladit bezpečnost s dopadem na podnikání, aby podnik mohl rozhodnout, jaká je pro něj přijatelná míra rizika a výše investic do vyřešení problému, jako je například správa bezpečnostních záplat a aktualizací. Gartner definuje šestnáct takových metrik, které mohou podniky použít k porovnání své úrovně ochrany s jinými firmami v oboru. Na jejich základě může vzniknout plán priorit a investic založený na stanovených cílech. „Podniky by měly investovat do dosažení požadované úrovně ochrany, nikoli do implementace nástrojů,“ vysvětluje Gartner rozdílnost přístupů.

Článek vyšel v magazínu CIO BW 3/23, který si můžete zakoupit třeba zde

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.