Hlavní navigace

Příliš pomalé webové aplikace

15. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Trend poskytování aplikací na libovolná zařízení přes rozhraní webového prohlížeče je pro organizace tou nejjednodušší cestou, jak dostat vlastní nástroje k zaměstnancům nebo k zákazníkům.

Uživatel má pak k dispozici aplikaci, která mu dodá potřebné informace na základě jeho požadavku - ať už se jedná o itinerář cesty na dovolenou, lístek na koncert popové hvězdy nebo objednávku květin. Pro uživatele je rozhodující rychlost odezvy webu a jeho dostupnost, protože k čemu by byla skvělá aplikace bez možnosti rozumně s ní pracovat.

TAKY JSTE SHÁNĚLI LÍSTKY NA MADONNU?

Situaci, kdy je k dispozici aplikace na webu, ale nejde s ní dost dobře pracovat, zná důvěrně spousta zájemců o lístek na loňské vystoupení Madonny v Praze. O půlnoci okupovali benzinové stanice a doufali ve štěstěnu a kvalitní spojení terminálu do centrály organizátora koncertu. Obsluha měla aplikaci, připojení, ale práce se systémem byla stejně prakticky nemožná. V záplavě požadavků na lístek, vlastně tedy stále stejné operace, nebyly servery schopny poskytnout rychle odezvu a tu dopravit k uživateli.

A POMOHLY BY SYSTÉMY PRO DORUČOVÁNÍ WEBOVÝCH APLIKACÍ?

K lístku pro vás asi ne, ale určitě byste nemuseli čekat tak dlouho na nepříznivou zprávu. Rostoucí bohatost a náročnost webových aplikací v kombinaci se zvyšujícím se objemem webového provozu vytváří potřebu škálovatelné a výkonné aplikační infrastruktury pro organizace všech velikostí. Tento trend je akutní u firem provozujících rozsáhlá internetová webová sídla a ve velkých podnicích používajících ve velkém rozsahu zabezpečené webové aplikace. Tradiční síťové produkty jsou vyladěny tak, aby vylepšovaly takové parametry výkonu jako třeba počet zpracovaných paketů za vteřinu, což je sice důležité pro switche a routery, ale aplikacím to příliš nepomůže. Systémy pro doručování webových aplikací optimalizují to, na čem u rychlých webových aplikací záleží nejvíce - aplikační transakce. Jednoduše řečeno, tato řešení jsou navržena tak, aby zvyšovala výkon kritických webových aplikací při dodržení pokročilých bezpečnostních požadavků.

K ČEMU JE TO UŽITEČNÉ?

Pokud bychom měli vybrat základní oblasti přínosů systémů pro doručování webových aplikací pro zákazníka, byly by to asi tyto čtyři:

  • maximalizovaný aplikační výkon
  • end-to-end aplikační bezpečnost
  • nepřetržitá dostupnost aplikací
  • snížené náklady na provoz

Potenciálního zákazníka systémů pro doručování webových aplikací bychom mohli definovat především jako poskytovatele webových obsahů, jejichž webové aplikace musejí být nejen maximálně dostupné, ale také použitelné. Můžeme sem zařadit společnosti provozující třeba on-line sázení, prodeje lístků na kulturní a sportovní akce, bankovní domy nebo informační portály. Na jejich weby se připojují tisíce a tisíce uživatelů a zahlcují systém prakticky totožnými dotazy a požadavky. A to všechno samozřejmě v náležité hladině bezpečnosti, tedy minimálně SSL. Jeden z největších úspěchů podobných systémů v Evropě je spojen s reality show Big Brother v Německu. Díky dobré dostupnosti serverů a odezvě systému bylo možné kvalitně obsloužit všechny zájemce o klipy a informace z této show. Pokud uvážíme zájem poskytovatelů internetového připojení na nabídku televize po internetu, jistě by takové řešení mohlo pomoci i jim.

Svoje zákazníky by tyto produkty měly najít i ve státní správě. Ministerstva uvádějí na svých stránkách spoustu materiálů, dokumentů a odkazů. Zkoušeli jste třeba získat průběžné výsledky voleb? Já ano, několikrát... Nakonec jsem se k nim vždycky dostal, ale přetíženost serverů byla více než evidentní. Aplikace přes web budou jistě dříve nebo později nabízet i magistráty a obecní úřady. Stále více lidí podává daňové přiznání přes internet a nabíhají další a další agendy. A pak je tady ještě jedna oblast, kterou bych chtěl zmínit, aniž bych se chtěl někoho dotknout. Podstatnou část internetu tvoří obsahy a aplikace pro dospělé. Ano, erotika je určitě jedním z "pilířů" internetu a poskytovatelé tohoto obsahu řeší podobné problémy jako výše uvedení potenciální zákazníci. Přesně definovanému zákazníkovi nabídnout stále dostupný přístup na svoje data s náležitým zabezpečením...

CO DODAT...

Webové aplikace stále více navyšují svůj podíl na trhu aplikací obecně. Tento trend potvrzuje Gartner i další kapacity v oblasti zkoumání trhů IT. Použitelnost, a tím pádem úspěšnost těchto aplikací bude potřeba podpořit řešeními typu load balancerů, akcelerátorů a různých bezpečnostních modulů. Rozdíl mezi nimi bude nejen v ceně, ale i ve strategii, jak budou tato řešení zapadat do dalších konceptů vzdálených přístupů, personalizovaných obsahů a dalších aktuálních trendů.

Autor je Business Development Manager Access Infrastructure společnosti Soft-tronik.