Hlavní navigace

Používání umělé inteligence zlepšuje přístup k práci

Včera
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Podle druhé globální studie společnosti HP zaměstnanci využívající AI dosahují o 11 bodů vyšší spokojenosti s prací než ti, kteří ji nevyužívají.

Komplexní studie s názvem HP Work Relationship Index (WRI), která po celém světě zkoumá vztah zaměstnanců k práci, tvrdí, že pouze 28 % znalostních pracovníků má zdravý vztah k práci, což je o jeden procentní bod více než v loňském roce. Studie přináší nové poznatky o tom, jak vztah k práci zlepšit: prostřednictvím umělé inteligence a osobního přístupu v práci.

„Víme, že očekávání zaměstnavatelů a zaměstnanců se vyvíjejí, a věříme, že chytré technologie jsou klíčem k uspokojení potřeb dnešních zaměstnanců,“ říká Kateřina Barbier, ředitelka společnosti HP pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

„Využití síly umělé inteligence k produktivnější práci a zajímavější pracovní náplni posílí nejen výsledky zaměstnavatelů, ale umožní i jednotlivcům snadněji dosáhnout profesního naplnění a lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem,“ dodává Barbier.

Osobní přístup k zaměstnancům může zajistit jejich zdravější vztah k práci 

Stejně jako loni, i letošní studie analyzuje jednotlivé aspekty vztahu lidí k práci: jakou roli hraje práce v jejich životě, jaké mají dovednosti a schopnosti, jaké používají nástroje, jak vypadá jejich pracoviště a co očekávají od vedení. Letošní Work Relationship Index ukazuje, že univerzální potřebou znalostních pracovníků je osobní přístup v zaměstnání.

Nejméně dvě třetiny znalostních pracovníků si přeje osobní přístup ke svým pracovním potřebám, včetně vhodného uzpůsobení pracovního prostoru, přístupu k preferovaným technologiím a flexibilního pracovního prostředí. Osobní přístup je klíčový pro zlepšování vztahu k práci a má pozitivní dopad jak na zaměstnance, tak na zaměstnavatele:

  • 64 % znalostních pracovníků uvádí, že lepší přizpůsobení pracovního prostředí jejich potřebám by je motivovalo k většímu zapojení do rozvoje firmy.
  • 69 % znalostních pracovníků věří, že by to prospělo jejich celkovému well-beingu.
  • 68 % znalostních pracovníků uvedlo, že by měli silnější motivaci setrvat déle u stávajícího zaměstnavatele.
Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země Přečtěte si také:

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země

Osobní přístup a pracovní prostředí šité na míru je natolik důležité, že 87 % znalostních pracovníků se by kvůli němu vzdalo části svého platu. Průměrně jde o 14 % platu, u generace Z dokonce o 19 %.

Díky umělé inteligenci práce zaměstnance více baví a jsou produktivnější 

Využití umělé inteligence mezi znalostními pracovníky vzrostlo z loňských 38 % na 66 % v roce 2024. Zaměstnanci, kteří AI používají, hodnotí její výhody a vliv na svůj vztah k práci takto:

  • 73 % respondentů má pocit, že jim umělá inteligence usnadňuje práci, a téměř 7 z 10 (69 %) ji využívá ke zvýšení své pracovní produktivity. 
  • 60 % respondentů uvádí, že umělá inteligence hraje klíčovou roli při zlepšování rovnováhy mezi jejich pracovním a soukromým životem.
  • 68 % respondentů říká, že také díky umělé inteligenci je práce baví.
  • 73 % věří, že lepší porozumění umělé inteligenci jim usnadní kariérní postup. 

Zaměstnanci, kteří používají AI, totiž vykazují o 11 bodů vyšší skóre v indexu než ti, kteří s AI nepracují. Je proto nutné umělou inteligenci nabídnout všem zaměstnancům co nejdříve. Zaměstnanci, kteří s umělou inteligencí nepracují, se také častěji obávají, že je AI nahradí. Počet těchto zaměstnanců za rok vzrostl o 5 % na letošních 37 %.

Je lepší vysoká škola nebo IT certifikát? Přečtěte si také:

Je lepší vysoká škola nebo IT certifikát?

Mužům na vedoucích pozicích chybí sebedůvěra, ženy jsou na tom lépe

V průměru letošní index vykazuje jen malou změnu od toho loňského. Při bližším pohledu zjistíme, že země, kde index vztahu k práci rostl, se mírně zlepšily v šesti klíčových faktorech zdravého vztahu k práci: především ve faktorech Vedení a Pocit naplnění. Letošní index ukázal, že důvěra ve vrcholové vedení je rozhodujícím faktorem zdravých pracovních vztahů. 

Vedoucí pracovníci si sice uvědomují důležitost tzv. měkkých dovedností jako jsou např. všímavost, sebeuvědomění, komunikace, kreativní myšlení, odolnost, empatie nebo emoční inteligence, často však nemají důvěru ve vlastní schopnost tyto dovednosti používat. 

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

I když si více než 90 % vedoucích pracovníků uvědomuje důležitost empatie, pouze 44 % je přesvědčeno, že ji dokáže uplatnit. 

CS24

I když 78 % zaměstnanců velmi oceňuje empatii u svých nadřízených, pouze 28 % zaměstnanců se s ní pravidelně setkává. 

Letošní průzkum však odhalil světlý bod: ženy ve vedení. Ženy na vedoucích pozicích si věří více než jejich mužské protějšky. Mají větší sebedůvěru jak v tzv. tvrdých dovednostech (technických, počítačových, prezentačních atd.), kde muže předčily o 11 bodů, tak v tzv. měkkých dovednostech, kde je rozdíl mezi muži a ženami dokonce 13 bodů. 

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.