;
Hlavní navigace

Odemčení telefonu mrknutím oka: Fujitsu představuje první skener oční duhovky v mobilu

3. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Pokud neradi zadáváte číselná hesla, kreslíte obrázky nebo snímáte prsty při odemykání telefonu, Fujitsu má pro vás řešení. Svůj chytrý telefon nyní odemknete pouhým pohledem. A nebudete ho muset ani přikládat až těsně k obličeji.

Společnost Fujitsu vyvinula chytrý telefon se snímačem oční duhovky, který dokáže ověřit totožnost  uživatele za méně než za sekundu. Jedná se o první zařízení svého druhu. K vidění je na letošním veletrhu Mobile World Congress. Snímač duhovky rozpozná unikátní vzor v barevné části oka a funguje i přes brýle nebo kontaktní čočky.

Prototyp snímacího zařízení váží méně než 1 gram a je zabudován v běžném chytrém telefonu. Fujitsu se také podařilo miniaturizovat infračervenou LED diodu a infračervenou kameru, zabudované v horních rozích telefonu.

Uživatel si nejprve zaregistruje svůj vzor duhovky, který je uložený v telefonu a nikam se neodesílá. Záznam proběhne pohledem na dva animované kruhy na displeji. Oči osvětlí infračervené světlo a kamera zaznamená vzor duhovky. Od té chvíle stačí k odemknutí telefonu pohled kratší než sekunda. Telefon nesmí při tom být příliš daleko, ale ani není nutné jej držet nepříjemně blízko, na rozdíl  od jiných systémů rozpoznání duhovky, kde musí být oko vzdálené jen několik málo centimetrů od snímače.

Vysokorychlostní rozpoznávací algoritmus od kalifornské společnosti Delta ID vykazuje chybovost okolo 1 ze 100 000. Společnost Fujitsu zároveň pracuje na tom, aby její řešení bylo použitelné i pro nasazení v podnikových systémech, kde by doplnilo autentizaci uživatele pomocí otisků prstů a snímání obrazu cév na rukou. Zatím nebyly zveřejněny podrobnosti o tom, v jaké podobě se dostane zařízení na trh, ale Fujitsu předpokládá, že by technologie mohla být komerčně dostupná v květnu 2016.

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ Samsung chystá skenování oční duhovky pro zabezpečení mobilních zařízení
Biometrická data pro zabezpečení hardwaru se stávají stále přístupnější a pronikají i do lacinějších zařízení. Samsung se zaměřil na oko.
→ Bezkontaktní platební karty budoucnosti budou disponovat kontrolou otisku prstu
MasterCard a Zwipe oznamují uvedení první biometrické bezkontaktní platební karty na světě. Biometrické ověření nahrazuje zadávání PIN kódu.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.