;
Hlavní navigace

MP3 přehrávače mohou brzy stát méně než 900 Kč

6. 4. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ceny MP3 přehrávačů by mohli v dohledné době poklesnout až pod hranici 38 dolarů (necelých 900 Kč). Předpokládá to společnost IDC, podle níž hlavním motorem snižování cen je vysoká konkurence a značný zájem odběratelů.

Ceny MP3 přehrávačů by mohly v dohledné době poklesnout až pod hranici 38 dolarů (necelých 900 Kč). Předpokládá to společnost IDC, podle níž hlavním motorem snižování cen je vysoká konkurence a značný zájem odběratelů.
Ačkoliv trhu v současnosti dominuje produkt iPod od firmy Apple, v budoucnu se mají výrazněji prosadit i další výrobci. To se hlavně týká těch producentů, kteří se soustředí na přehrávače založené na bázi flash pamětí. Právě klesající cena těchto záznamových modulů by měla vést ke snížení cen celých přehrávačů pod uvedenou hranici. Navíc se zákazníci mohou souběžně těšit na vzrůstající kapacitu záznamů, takže nebude problém se setkávat s až 2GB variantami.
To se však nebude týkat produktů od značkových výrobců. Cena těchto zařízení má podle IDC v letošním roce stoupnout v průměru o 6,8 %, protože na trh vstoupí takoví hráči, jako je Sony či Samsung.
U přehrávačů s pevnými disky se naopak počítá s poklesem cen – v následujících letech by měly každoročně klesat okolo 12 %. Tyto modely jsou dnes dostupné s harddisky o kapacitě 5 až 40 GB.
IDC také předpovídá, že světovou dvojkou v oblasti MP3 přehrávačů se v následujícím roce stane firma Sony (jedničkou zůstane Apple). Tato firma totiž hodlá uvést na trh řadu nových přístrojů a její relativně známá značka jí pomůže dosáhnout značných prodejů.

Autor článku