;
Hlavní navigace

Míry spokojenosti s PC klesají, zákazníci přesedlávají na tablety (1.)

18. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Amir Kaljikovic - Fotolia.com
Kombinace radikální změny Windows ze strany Microsoftu s hardwarem ve starém stylu způsobila, že se průměrné míry spokojenosti s výrobci počítačů v uplynulém roce propadly.

Na horní pozici žebříčku se umístila společnost Apple, která vyrovnala svůj vlastní rekord z roku 2011, pokud jde o spokojenost zákazníků s výpočetními zařízeními měřenou pomocí skóre American Customer Satisfaction Index (ACSI), což je průzkum mezi spotřebiteli, který sleduje názory na technologie již 18 let.

Skóre Applu o hodnotě 87 – ze sta možných – je o bod vyšší než v roce 2012 a o sedm bodů vyšší než hodnocení nejbližšího konkurenta.

Průzkumu ACSI se v dubnu a květnu letošního roku účastnilo 2 700 Američanů. Statistici tyto lidi dotazovali, aby ohodnotili svou zkušenost s nedávno pořízenými zařízeními – stolními počítači a notebooky, ale i tablety – prodávanými společnostmi Apple, Acer, Dell, Hewlett-Packard a Toshiba. Zbytek OEM (výrobců originálního příslušenství) byl ve výsledcích ACSI zařazen do sekundární kategorie „Všichni ostatní“.

Nejbližším konkurentem Applu byl se skóre 80 bodů HP. Další OEM posbírali skóre mezi 76 a 79 body.

Přestože jak HP, tak Toshiba navýšily svá ACSI hdonocení o bod (v porovnání s průzkumem v roce 2012), firmy Dell a Acer se propadly o dva body a všichni ostatní o čtyři. Průměrně všichni ostatní mimo Apple klesli o bod, což je 1,3procentní propad oproti předchozímu roku.

David VanAmburg, výkonný ředitel ACSI, nenamířil kvůli propadu spokojenosti s PC prst na Microsoft – jak učinili jiní analytici odvětví – ale uznal, že se jedná o jeden z přispívajících faktorů.

„Není to až tak moc o samotných Windows 8, ale spíše o nesoulad mezi operačním systémem a většinou zařízení, s nimiž je prodáván,“ říká VanAmburg. „Je tu rozpor mezi tím, co nabízí Windows 8, a desktopovým a notebookovým prostředím. Nazval bych to odchýlením od očekávání.“

VanAmburg tím odkazuje na marketingovou mantru Microsoftu, že je Windows 8 operačním systémem určeným především pro dotyk, jenž funguje nejlépe na hardwaru, který lze ovládat dotykem a gesty, jako jsou tablety; a také na neschopnost výrobců využít toho buďto na tabletech nebo dotykových noteboocích.

ICTS24

Možnosti volby u druhé z těchto kategorií byly relativně nedostatečné, a ceny byly výrazně vyšší než u notebooků, které spoléhaly na myš – nebo touchpad – a klávesnici. „Pokud by se OEM dokázali u dotyku dostat na nižší ceny, mohlo by být skóre úplně jiné,“ říká VanAmburg a souhlasí tak s Microsoftem.

Pokračování