;
Hlavní navigace

Microsoft definitivně skončí s výrobou mobilních telefonů a propustí 7800 zaměstnanců

10. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: nokia.com
Pokus o záchranu telefonů Nokia končí. Společnost Microsoft oznámila, že definitivně skončí s výrobou smartphonů, propustí 7800 zaměstnanců a odepíše celou hodnotu akvizice mobilní divize společnosti Nokia.

Společnost Microsoft utlumuje své aktivity v oblasti mobilních telefonů a hodlá účetně odepsat celou hodnotu bývalé divize chytrých telefonů společnosti Nokia, kterou loni koupila, a propustit téměř třetinu jejích zaměstnanců.

Microsoft již nebude usilovat o budování samostatného telefonního byznysu. Namísto toho plánuje budovat celý ekosystém Windows, který bude zahrnovat i vlastí zařízení, uvedl generální ředitel Satya Nadella v e-mailu zaměstnancům.

Microsoft zruší až 7800 pracovních míst, většinu z nich v divizi mobilních telefonů. Loni již firma propustila okolo 18000 zaměstnanců, mezi nimiž byla zhruba polovina z 25000 pracovníků, kteří přišli z Nokie.

Microsoft také plánuje odepsat 7,6 miliardy dolarů, což je hodnota akvizice společnosti Nokia, kterou loni koupil za 7,2 miliardy.

ICTS24

Firma vysvětlila odpis nezdařenou restrukturalizací telefonní divize, jejíž výsledky zaostávají za očekáváními. Telefony značky Lumia živoří s podílem na trhu ve výši v jednotkách procent, neschopné vážně konkurovat zařízením od značek jako je Samsung nebo Apple.

Propouštění by mělo proběhnout do konce roku. Podrobnosti o odpisu akvizice Microsoft poskytne 21. července zároveň s oznámením finančních výsledků za 4. čtvrtletí účetního roku.