Hlavní navigace

Luxusní technologie na palubě

1. 2. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Člověk je tvor hravý a od určité hranice příjmů i dosti marnotratný. Obor informačních a komunikačních technologií posloužil nejen jako podhoubí, které umožnilo vyrůst a zbohatnout celé řadě lidí, ale současně i jako hybná síla, jež dovolila realizovat mnoho lidských snů. Místem, kde se snoubí luxus s IT, jsou například velké zaoceánské lodě. Nejnovějším přírůstkem do světové luxusní flotily je Queen Mary 2 společnosti Cunard.

Již od svého prvního kroku na můstku, kterým z pevniny na loď nastupujete, jste v péči všestranného informačního systému. Do výrobních nákladů Queen Mary 2, které se nakonec vyšplhaly až na 800 milionů dolarů, se promítla i rozsáhlá počítačová síť a řada špičkových informačních a komunikačních technologií.
Loď je od přídě po kormidlo prošpikována high-tech produkty, které v této šíři a kvalitě dnes nejsou, dle Franka Finche, ředitele globálních technických služeb společnosti Cunard Line, v provozu jinde na světě. Všechny pokoje jsou vybaveny interaktivní digitální televizí s individuální možností volby filmů, přístupem na vysokorychlostní internet a bezpečnostním systémem, který neustále sleduje nástupy a výstupy pasažérů z lodi. Každá z 1 310 kabin je připojena k lokální počítačové síti, takže cestující si mohou pohodlně objednávat večerní menu či fakultativní výlety na pevninu.
Každý cestující při nástupu na loď obdrží osobní identifikační čipovou kartu (s fotografií), s jejíž pomocí lze nejen využívat veškeré vymoženosti na palubě, ale díky které je následně provedeno vyúčtování ­využitých služeb. Počítačová síť je plně redundantní, takže by nemělo dojít k žádnému výpadku. Back-office je vybudován na systémech Novell NetWare 6, Oracle a databázi SQL. Řídicí a bezpečnostní systém, kterým je sledováno využívání různých služeb, jako jsou např. telefonní poplatky, platby v restauracích obchodech, divadlech a kinech, poplatky za video-on-demand, dodala společnost DTS. Systém nazvaný Ship Partner je postaven na platformě OpenEdge společnosti Progress Software.

Více v BW 2/2004

Autor článku