Hlavní navigace

Kaspersky zažaluje Spojené státy kvůli zákazu softwaru

19. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Grayling
Společnost Kaspersky Lab podala žalobu proti americké vládě za to, že zakázala její software. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA vydalo v září direktivu, která od všech vládních úřadů a ministerstev vyžaduje, aby do tří měsíců nahradily řešení od Kaspersky.

Direktiva úřadům ponechává 30 dní na nalezení všech vládních systémů, využívajících řešení ruské firmy, 60 dní na vytvoření plánu na eliminaci tohoto softwaru a 90 dní na jeho odinstalování.

Prezident Donald Trump navíc v listopadu podepsal zákon, který zakázal používání antivirových programů Kaspersky na počítačích federální vlády.

K rozsáhlé reorganizaci došlo poté, co vyšla na povrch obvinění, že ruská vláda kompromitovala software [Kaspersky]. Toto tvrzení vedlo letos v červenci k tomu, že bezpečnostní firma byla odstraněna ze seznamu schválených dodavatelů federální vlády. V září pak ministerstvo vnitřní bezpečnosti oficiálně vydalo výše zmíněnou direktivu.

Resort zákaz softwaru obhajuje následovně: „Ministerstvo je znepokojeno vazbami určitých představitelů Kaspersky a ruské rozvědky a dalších vládních organizací, a požadavky ruského zákona ruské rozvědce umožňují, aby od Kaspersky Lab vyžadovala spolupráci nebo si ji vynutila a aby zachycovala komunikaci procházející ruskými sítěmi […]“

Samotný zákaz nezpůsobí Kaspersky zas tak velkou škodu, vezmeme-li v úvahu malý počet počítačů federální vlády, využívajících antivirový software společnosti. Podle Reuters přijde firma o zhruba 54 tisíc dolarů, což je 0,03 procenta jejích celkových prodejů v USA. Nicméně se má za to, že zmíněná direktiva přiměla některé americké obchody, jako je Best Buy, aby produkty [Kaspersky] vyřadily ze své nabídky. Celkové škody těchto kroků zatím vyčísleny nebyly, nicméně už teď je jasné, že Kaspersky se bez boje nevzdá.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?