Hlavní navigace

Jak se můžete vypořádat s rostoucími náklady na cloud?

17. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Několik faktorů, včetně nárůstu cen, spěchu s přijetím umělé inteligence, inflace a pokračujících snah o digitální modernizaci, nutí vedoucí IT k přehodnocení nákladů na cloud.

Pokud se stresujete nárůstem nákladů na cloud, nejste sami.

Tři z pěti organizací zaznamenaly v minulém roce nárůst výdajů na cloud, přičemž téměř čtyři z 10, které zaznamenaly zvýšení cen, uvedly, že jejich náklady vzrostly o více než 25 % – podle nedávného průzkumu mezi IT profesionály, který si objednal poskytovatel cloudu Civo.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Zdá se, že nárůst nákladů na cloud způsobuje několik faktorů, včetně inflace, snahy o rychlé nasazení umělé inteligence náročné na výpočty a nákladů na energii, říká Mark Boost, generální ředitel společnosti Civo, která se sama definuje jako nízkorozpočtový konkurent velké trojky hyperscalerů.

Někteří poskytovatelé cloudu mají také „složité a neprůhledné“ cenové struktury, tvrdí Boost a dodává, že v některých případech poskytovatelé cloudu účtují zákazníkům za objemy, které nejsou automaticky odstraněny ve chvíli, kdy jsou smazány instance, a za přenosy dat mezi cloudovými službami a regiony.

Více úloh v cloudu

Mnoho společností navíc do cloudu přesouvá větší a složitější úlohy, říká Mayank Bhargava, viceprezident a vedoucí praxe v oblasti modernizace cloudu v CGI, konzultační firmě pro podnikání a IT.

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

„S tím, jak organizace pokračují v digitální transformaci, migrují důležitější pracovní zátěže a data do cloudu, což přirozeně vede k vyšším nákladům,“ říká.

Dalším faktorem je použití více poskytovatelů cloudu, říká Bhargava. „S tím, jak společnosti přijímají multicloudové strategie, aby se vyhnuly uzamčení dodavatelů a zajistily kontinuitu podnikání, často čelí výzvám při správě a optimalizaci nákladů na různých platformách,“ dodává.

Náklady na cloud u mnoha zákazníků CGI v posledním roce vzrostly. Také společnost Sunrise Banks, která provozuje komunitní banky a fintech službu, nedávno zaznamenala nárůst nákladů na cloud, říká její CIO Jon Sandoval. Tato společnost nedávno přešla na cloud computing; před více než rokem nahradila svá vlastní datová centra cloudem, říká.

Kvíz: Hodíte se na CIO? Přečtěte si také:

Kvíz: Hodíte se na CIO?

Poskytovatelé cloudu nejsou jedinými viníky, říká. „Zaznamenal jsem nárůst u všech našich aplikací a služeb, které pořizujeme, a mnoho z nich se právě vyrovnává s vysokou mírou inflace, kterou jsme zažili v posledních několika letech,“ dodává. „Práce, náklady na zboží – všechno zdražilo.“

Cloudoví zákazníci musejí věnovat pozornost serverům, které stavějí, a službám, které si předplácejí, říká, protože společnosti je mohou ignorovat, když jsou používány zřídka. Tyto zapomenuté servery mohou přidat záludné extra poplatky k účtu společnosti za cloud.

Tucet nejoblíbenějších způsobů aplikace AI ve firmě Přečtěte si také:

Tucet nejoblíbenějších způsobů aplikace AI ve firmě

Když se Sunrise Banks přesunula do cloudu, nejprve odhadla svoje využití cloudu a poté rezervovala cloudové úlohy s velkým hyperscalerem, aby udržela náklady pod kontrolou, říká Sandoval. Další náklady vstupují do hry, když společnost potřebuje cloudové služby nad rámec předem sjednaných sazeb, dodává.

Hledání promarněných zdrojů

Růstu cen si všímají i další společnosti. Globant, AI a poradenská firma v oblasti managementu, zaznamenal v minulém roce nárůst nákladů na cloud asi o 20 %, říká Lucas Ortigoza, vedoucí tamního Cloud Ops Studio. Některé společnosti reagují protitlakem pomocí interních nástrojů poskytovatelů cloudu pro správu nákladů a jiné pracují se službami správy nákladů na cloud od třetích stran.

„Vidíme některé klienty, kteří stále vynakládají úsilí na eliminaci plýtvání zdroji a neefektivního využívání služeb,“ říká. „Nicméně jsou jiní, kteří tuto fázi překonali a nyní se zaměřují na architektonické změny, aby dosáhli efektivní spotřeby cloudu.“

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

Je v tom trochu ironie, říká Gayathri Rajendran, manažer podnikových aplikací a programování v ratingové společnosti TransUnion. Mnoho společností přešlo na cloud, aby snížily náklady spojené s provozováním infrastruktury a aplikací on-premise (na místě), ale nyní náklady na cloud rostou.

Společnost TransUnion má vlastní cloudovou správu nákladů a tým FinOps pro sledování nákladů, říká Rajendran. FinOps je obchodní disciplína, která spojuje finance a cloudové operace za účelem optimalizace cloudových výdajů.

Tým pro kontrolu nákladů v TransUnion používá cloudový nástroj pro správu nákladů s automatickým vykazováním nevyužitých a nedostatečně využitých cloudových zdrojů, říká. Tento tým se také zabývá plánováním a prognózováním spotřeby cloudu a plánuje využití zdrojů, aby se zabránilo utrácení na vyžádání.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Buďte asertivní

Omezení nákladů na cloud vyžaduje „asertivní a někdy agresivní“ opatření, dodává Trude Van Hornová, CIO a výkonná viceprezidentka společnosti Rimini Street, poradenské firmy v oblasti IT a bezpečnostní strategie.

Van Hornová doporučuje, aby organizace jmenovaly správce cloudu, jehož úkolem je držet náklady na cloud. „Pojem správce cloudu vyžaduje důvtipného a asertivního jedince – takového, který ví hodně o používání cloudu a vašem konkrétním prostředí cloudu a je zodpovědný za sledování trendů, hledání přebytků a hospodaření s rozpočtem,“ říká.

Případová studie 2024 – přehled soutěžících Přečtěte si také:

Případová studie 2024 – přehled soutěžících

Správce cloudu (cloudový kontrolor) musí být „dostatečně odvážný“, aby oslovil obchodní jednotky, které si možná neuvědomují, že jejich aktivity zvyšují náklady na cloud, dodává.

CS24

Kromě toho mohou zákazníci cloudu uzavřít smlouvu s dodavateli nákladových konzolí, nástrojů pro analýzu cloudu nebo konzultačních služeb, které mohou pomoci řídit výdaje na cloud, říká Van Hornová. 

„Stále však budete potřebovat někoho s odbornými znalostmi, který tyto trendy odhalí a bude jednat podle nich, a také schopnosti ovlivnitelnosti a vztahů, aby řídil nápravná opatření,“ dodává.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.