;
Hlavní navigace

Jak Microsoft reaguje na pandemii Covid-19 (2)

17. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Kirill Kedrinski - Fotolia.com
Microsoft je tvůrcem Windows a Office, což jsou dva základní technologické kameny většiny moderních korporací, a tak na jeho reakci na pandemii koronaviru záleží hodně. Nabízíme přehled toho, co se u něj změnilo.

Předchozí díl

Direktiva blokující základní ověřování v Exchange Online odložena

V září 2019 řekl Microsoft svým zákazníkům využívajícím řešení Exchange Online jakožto jednu z klíčových komponent Office 365, že vypne základní ověřování (Basic Authentication) pro několik samostatných služeb a protokolů včetně Exchange ActiveSync, IMAP a POP, a to 13. října 2020. (Pod pojmem základní ověřování rozumíme jednoduchý, ale dobře známý model uživatelského jména a hesla; ten je méně bezpečný než moderní ověřování, které běžně zahrnuje vícefaktorové ověřování, jako je odeslání bezpečnostního kódu na smartphone uživatele.)

Toto opatření Microsoftu bylo odloženo na „druhou polovinu roku 2021“. (Microsoft řekl, že datum upřesní poté, „co lépe pochopíme dopad situace [v souvislosti s krizí Covid-19].“)

Edge bude podporovat TLS 1.0 a 1.1 až do července

Microsoft sice tyto zastaralé šifrovací protokoly původně plánoval přestat podporovat už počátkem roku 2020, ovšem v souvislosti se současnou situací si to rozmyslel a TLS 1.0 a 1.1 tak budou v Edge zakázány „ne dříve“ než ve verzi Edge 84, která je naplánována přibližně na 1. července. Zatím ještě fungující Internet Explorer (IE) a původní Edge (nikoliv ten postavený na Chromiu) budou tyto protokoly ve výchozím nastavení blokovat od 8. září.

Konec platnosti certifikací odložen na leden 2021

ICTS24

Ke konci března Microsoft ustoupil množícím se požadavkům uživatelů na to, aby jim dal více času na dokončení práce týkající se různých certifikací, jejichž platnost má v plánu zrušit letos v létě.

Pokračování