;
Hlavní navigace

Intel potvrdil 6jádrové procesory Core i nové požadavky na základní desky

23. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: intel.com
Intel v pondělí uvedl osmou generaci svých procesorů Core. Tedy některých z nich. Úvodní oznámení totiž zahrnovalo jen nízkonapěťové čipy pro notebooky, poháněné inovovanou verzí architektury Kaby Lake, tedy generace sedmé.

Další specifikace ohledně procesorů osmé generace společnost zveřejnit odmítla. Teď to však udělala nevědomky (?), když na svých stránkách zveřejnila nové snímky balení čipů řad i5 a i7, které potvrzují některé dřívější spekulace.

Tou nejvýznamnější je navýšení počtu jader, nejspíše ve snaze lépe konkurovat ohrožujícím procesorům Ryzen od AMD. Zatímco tak všechny dosavadní procesory Core i7 disponují čtyřmi jádry a osmi vlákny, jejich příští generace bude mít šest jader a 12 vláken, stejně jako nejvýkonnější CPU Ryzen 5. (Ryzen 7 mají osm jader a 16 vláken.)

Také procesory Core i5 vyskočí na šest jader, ačkoliv v osmé generaci jim stejně jako dříve budou chybět schopnosti hyperthreadingu.

Počty jader u čipů Core i5 a Core i7 naznačují, že i nejlevnější čipy Core i3 by nemusely být dvoujádrovými řešeními s hyperthreadingem, ale skutečnými čtyřjádrovými CPU, stejně jako procesory AMD Ryzen 3, o čemž už se dříve spekulovalo.

Další novinka potvrzuje i jinou spekulaci, tentokrát v ne tolik pozitivním slova smyslu – čipy osmé generace od Intelu budou kompatibilní pouze s novými základními deskami řady 300. Nebudete tak moci využít původní desku Z170 nebo Z270 ze svého systému postaveného na architektuře Skylake nebo Kaby Lake. Starší desky samozřejmě nepodporují šestijádrová CPU, nicméně třeba konkurenční AMD bude základní desky AM4 pro Ryzen podporovat minimálně do roku 2020.

ICTS24

Další zajímavostí je fakt, že procesory Core 8. generace budou využívat stejná grafická jádra „Intel Graphics 630“ jako procesory Kaby Lake, ačkoliv tentokrát nikoliv v HD, ale v UHD. Zachování grafických jader mezi generacemi však každopádně narušuje tradici Intelu, který své dosavadní upgrady stavěl právě na změně GPU, a nikoliv CPU. A aby to bylo ještě komplikovanější, bude Intel v rámci osmé generace využívat ne dvě, ale tři různé architektury: upravenou architekturu Kaby Lake na 14nm procesu, architekturu Coffee Lake opět na 14nm procesu a čipy Cannon Lake postavené na novém 10nm procesu.

Zdroj: PCWorld.com