Hlavní navigace

IBM Lotus Symphony je ve verzi 1.0

2. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

IBM oznámila všeobecnou dostupnost oficiální verze sady bezplatných softwarových nástrojů IBM Lotus Symphony pro vytváření a sdílení dokumentů, tabulek a prezentací ve formátu ODF.

IBM oznámila všeobecnou dostupnost oficiální verze sady bezplatných softwarových nástrojů IBM Lotus Symphony pro vytváření a sdílení dokumentů, tabulek a prezentací ve formátu ODF.

http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony

Toto oznámení potvrzuje odhodlání IBM proměnit kancelářské aplikace ze statického softwaru, který je pouze finanční zátěží, na dynamický, ekonomicky výhodný nástroj, jenž umožňuje firmám investovat do přínosnějších aktivit.

Sada Lotus Symphony bude nadále zdarma a snadno přístupná na webu s bezplatnou online, moderovanou podporou a navíc IBM bude nabízet placené služby podpory přizpůsobené potřebám velkých organizací v rámci uceleného groupware řešení Lotus Notes.

Sadu aplikací Lotus Symphony si v rámci veřejného beta programu od jeho zahájení v září 2007 stáhl více než milión zájemců. Je to skutečně globální produkt, neboť je k dispozici ve 24 jazycích, na jeho vývoji pracoval celosvětový tým s centrem v Pekingu a na webu Symphony se na jeho zdokonalování podílela komunita jednotlivců.

„Formát ODF začínají podporovat hlavní výrobci softwarových technologií včetně těch, kteří se donedávna stavěli proti němu,“ řekl Steve Mills, senior viceprezident IBM Software.

Čím dál více podniků váhá s rozhodnutím, zda obnovit licenční dohody na sadu Office a přejít na Office 2007 a Windows Vista. Lotus Symphony 1.0 jim poskytuje včasnou a finančně efektivní alternativu otestovanou téměř miliónem lidí po celém světě a podporovanou společností IBM.

Další zásadní předností sady Lotus Symphony je provázanost s nejnovějšími technologiemi webu 2.0 a ne s pomalu končící érou osobního počítače. Uživatelé sady Lotus Symphony mají zcela v duchu webu 2.0 možnost ovlivňovat další vývoj tohoto softwaru prostřednictvím zpětné vazby na webu Symphony – podobně jako je průběžně revidován a aktualizován obsah Wikipedie.

Ještě důležitější je to, že IBM nabízí sadu výkonných, otevřených programovacích rozhraní pro rozšíření aplikací Lotus Symphony pomocí široké řady modulů plug-in včetně platformy Eclipse, komponentového modelu Universal Network Object a dalších. Prostřednictvím těchto rozhraní mohou uživatelé v podnicích přímo pracovat s podnikovými procesy například plánování podnikových prostředků nebo správy vztahů se zákazníky. Společnosti a státní úřady mohou integrovat nástroje Lotus Symphony do svých vlastních aplikací a připojit je k nejrůznějším zdrojům dat, aby uživatelé mohli pracovat v jediném pohledu a pohotově zobrazovat a aktualizovat data z různých zdrojů.

Tři stěžejní nástroje, z nichž se skládá sada Lotus Symphony – Lotus Symphony Documents, Lotus Symphony Spreadsheets and Lotus Symphony Presentations – zvládají většinu úkolů, které většina uživatelů vykonává. Rychlé referenční kartičky a online výukové programy na webu Lotus Symphony znázorňují, jak snadno lze převádět dokumenty mezi sadou Symphony a aplikacemi Word, PowerPoint a Excel.

Autor článku