;
Hlavní navigace

HPE GreenLake – IT jako cloud služba s infrastrukturou ve vlastním centru

29. 1. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Tech Data
Při pořizování nové infrastruktury nebo při její obměně byli zákazníci do dneška zvyklí nakupovat vlastní hardware, dle predikce potřeb svých daných systémů. To s sebou nese různá úskalí. Zákazník musí připravit investiční plán s předstihem několika měsíců, je potřeba rozhodnout, jakou a jak výkonnou infrastrukturu potřebuje, od jakého dodavatele ji bude odebírat, ale především, kolik ho vše bude stát. Musí vyčlenit ze svých zisků investiční peníze, z kterých bude projekt financovat, když si infrastrukturu plánuje nakoupit vlastní.

Ceny hardwaru se ale postupně snižují, a proto se každý dodavatel IT snaží přemýšlet, jak takovému zákazníkovi dodávat i vlastní služby. HPE GreenLake přináší nákladově efektivní, spravedlivé a flexibilní výsledky tím, že umožňuje firmám škálovat výkon podle potřeby a platit následně pomocí jednoduchého systému měření spotřeby. Nabízí výhody nejen zákazníkům, ale i kvalitním partnerům. V rámci poskytování této služby mohou uplatnit své zkušenosti a znalosti hardwaru HPE a nabídnout zákazníkům přidanou hodnotu.

Ne vždy lze odhadnout potřebnou kapacitu

Již nějakou dobu dodavatelé IT nabízí různé varianty hybridních cloudů. Část používané infrastruktury zákazník zakoupí jako investici do svého výpočetního střediska pro běh jeho kritických aplikací a ukládání provozních dat nebo na své pobočky, odkud tyto data odesílá do hlavního výpočetního střediska. Pro takovou infrastrukturu musí být pak vymezeny investiční náklady, přičemž nelze přesně spočítat, jaká bude životnost dané infrastruktury, a tudíž kolik výpočetních prostředků bude v následujících letech potřeba.

Výsledkem bývá, že zákazníci většinou své požadavky navýší a výkonnost infrastruktury se předimenzuje. Může se jednat i o požadavek zákazníka na to, aby jeho data neopustila sídlo firmy a nemohla se tak snadno dostat ke konkurenci. Jako další část své infrastruktury využívá zákazník služeb cloudu, který financuje ze svých provozních peněz. Potřebuje testovat nové aplikace a prostředí, aby dokázal rychle reagovat na změny na trhu, případně pro ukládání velkého množství dat nebo při zálohách dat aktivních.

Produkt jako služba IT infrastruktury s kýženou flexibilitou cloudu

Společnost HPE přišla s řešením. Jako první spustila prodej infrastruktury jako služby – HPE GreenLake a do roku 2022 chce nabídnout své kompletní portfolio produktů jako službu.

Služba HPE GreenLake nabízí řešení, kdy zákazník platí pouze za konzumaci daných IT prostředků jako v cloudu s umístěním fyzického hardwaru přímo v jeho vlastním výpočetním centru. Největšími výhodami jsou flexibilita celého řešení, rychlejší nasazení aplikací, vysoká dostupnost a úspory v investicích do IT infrastruktury. Zákazník si pouze určí, kolik fyzických či virtuálních serverů chce provozovat, s jakými aplikacemi, jak velké diskové prostory k tomu bude využívat, či jak dlouho chce danou infrastrukturu využívat. HPE poté navrhne řešení daného požadavku i s navýšením rezerv, které pak zákazníkovi nabídne v podobě konzumace podle předem přesně daných prostředků takové infrastruktury, která bude instalována přímo ve výpočetním centru zákazníka.

V takovém modelu zákazníka nemusí zajímat investiční náklady, ani co je umístěno za hardware v jeho výpočetním středisku nebo který cloud využívá. Z provozních peněz platí pouze za takovou část infrastruktury, kterou právě aktivně spotřebovává. Součástí služby je samozřejmě plánování využití výpočetní kapacity, financování, měření spotřeby výpočetního výkonu nebo datové kapacity a diagnostika včetně servisních služeb. Zákazník předem přesně ví, kolik prostředků bude využívat a platit a ví, že v případě nárůstu výpočetních nebo datových potřeb nebude muset řešit další zdlouhavý proces nákupu, ale pouze navýšení konzumace jeho používaných IT prostředků.

Ideální řešení na míru

Služba HPE GreenLake tak nabízí způsob nákupu IT infrastruktury jako služby, kdy zákazník platí pouze tolik, kolik konzumuje, s umístěním infrastruktury ve vlastním výpočetním centru. Ideální řešení pro ty zákazníky, kteří nechtějí platit navýšení kapacit z investičních peněz.

ICTS24

HPE GreenLake je jedinečné řešení tohoto typu od jednoho výrobce s tak rozsáhlým produktovým portfoliem. Společnost Tech Data je jedním z hlavních distributorů na českém trhu. Více informací o řešení naleznete na webových stránkách nebo se můžete obrátit přímo na mě na emailu: Ales.Cap@techdata.com.

Autor pracuje jako Technical Pre-Sales Consultant ve společnosti Tech Data.