Hlavní navigace

HP 3PAR StoreServe 7000: špičková úložiště pro každého

6. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: HP
Tier 1 úložiště by do budoucna nemělo být jen luxusem pro operátory, banky a pojišťovny. HP představilo nové modely primárních úložišť 3PAR s jednotnou architekturou a cenami začínajícími na 20 000 EUR.

Pevnější obrysy také získává projekt Moonshot - miniaturní, na míru vyráběné servery s procesory Arm či Atom.

Zatímco Meg Whitmanová se ve svém proslovu na konferenci DIscover zaměřila především na akcionáře a investory, Dave Donatelli se naplno věnoval produktové strategii v oblasti serverů, úložišť a sítí. Nejvýznamnější novínkou jsou pochopitelně nové modely v řadě HP 3PAR Converged Storage, pro něž marketingoví guru v HP vymysleli poněkud šílený název „mnohotvará jednoduchost" (polymorphic simplicity), který je skvělým protimluvem.

Necháme-li ale stranou poněkud praštěný název, který se zrodil v hlavách
korporátních marketérů, jedná se v zásadě o dobrý nápad. Jak poznamenal Dave Donatelli, většina současných platforem úložišť je postavěna na 15 a více let staré filozofii. Díky tomu se často jedná o nepřehledné směsi architektur, nástrojů pro správu a ochranu dat. V HP se proto ji dříve rozhodli maximálně zjenodušit a zpřehlednit produktové portfolio a nabídnout řešení s jedinou architekturou (a OS) pro primární storage, jedinou architekturou pro retenci a ochranu, jednou sadou datových služeb od malých po největší úložiště, jedním standardním přístupem k datovým blokům, objektům a souborům a samozřejmě současnou podporou HDD, SSD a Flash disků.

Primární Tier 1 pro každého

Hlavní hardwarovou novinkou představenou na letošním Discover jsou přitom kompaktní modely primárních úložišť 3PAR StoreServe 7000, určené středně velkým a menším zákazníkům. Cena modelu 7200 (ten nabízí se dvěma řadiči a poli nižší redundanci a odolnost) začíná už na 20 000 EUR, model 7400, který již kompletně „plní" parametry Tier 1 úložiště pak bude HP nabízet od 30 000 EUR. Z hlediska vlastností (např. HW thin storage, advanced tiering, thin persistence) nabízejí nová kompaktní úložiště 3PAR totéž co vyšší modely - středně velkým a menším zákazníkům tak umožní dosahovat například vyšší hustoty VM při konsolidaci, podporovat více oddělených "nájemníků" v úložišti (multi-tenancy) a především velmi snadno škálovat výkon a kapacitu a snadno migrovat na vyšší modely 3PAR v případě výrazného nárůstu požadavků na kapacitu a výkon úložiště řádově až pro desetitsíce uživatelů. Nové modely StoreServe jsou nepříjemnou zprávou zejména pro NetApp, který je právě v tomto segmentu poměrně aktivní.

HP tradičně nabízí i disková zálohovací řešení StoreOnce - ve variantě Catalyst navíc s výrazně rychlejšími zálohami (HP uvádí 3x oproti konkurenčním modelům EMC) a obnovou (5x). HP nově představilo podporu Catalyst pro modely 2000/4000 a to i pro stávající zákazníky formou softwarového upgrade.

Konečně třetí rodinou storage řešení jsou StoreAll systémy pro „velká data". Ty nabízejí řadu funkcí specifický pro tento segment úložišť - masivní škálování do 1000 nodů, 16 PB a bilionů objektů a souborů v jediném prostoru. Dále funkce pro „strukturování nestrukturovaných dat" například pomocí štítkování metadat nebo úsporné vlastnosti jako je tiering založený na politikách.

100 000x rychlejší

Novinkou, která vzbuzovala přinejmenším údiv, častěji ale spíše úžas, je HP StoreAll express query. Jedná se o systém pro prohledávání souborových systémů vyvinutý v HP Labs, který dokáže proskenovat 500 milionů souborů za 1,4 vteřiny - tradičným systémům stejný úkol může zabrat až 42 hodin!

HP StoreAll Express Query ve spojení se systémem IDOL, který jsou schopen rozumět „lidským datům" a hledat v nich souvislosti dokáže neuvěřitelné věci - například analyzovat půl miliardy objektů na jednom serveru za jedinou vteřinu a zpracovávat tak například data (vyjádření, názory, komentáře) posbíraná ze sociálních sítí prakticky v reálném čase. HP ukázalo živé demo se čtvrt miliardou souborů, v nichž byly analyzovány klíčová slova, jejich souvislosti, bylo možné měnit časové měřítko a to vše prakticky v reálném čase. Mimo jiné je tak možné se ze čtvrt miliardy záznamů dostat k několika konkrétním obsahujícím určitou „odpověd" v řádu minut. Express Query lze pochopitelně využít nejen při analýze sociálních sítí (ta je lákavá, jedná se ale o data, za jejichž sběr či streamy v podobě kterou lze dále zpracovávat se platí nemalé peníze). Je například možné systém nasadit při skenování podnikové sítě a hledání  souvisejícícho duševního vlastnictví a know how uloženého v nestrukturovaných souborech (e-mail, textové dokumenty, výkresy apod.).

Byl pro vás článek přínosný?