Hlavní navigace

Gartner: Budgety na software v příštím roce porostou

25. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Z výsledků nedávného průzkumu analytické společnosti Gartner vyplývá, že bychom se ve firmách příští rok měli dočkat zvýšení rozpočtů určených na nákup softwarových aktiv.

To by mohlo implikovat, že ekonomická recese na technologickém trhu již opravdu dosáhla svého smutného maxima. Podle průzkumu, v němž se Gartner dotazoval tisícovky IT profesionálů z celého světa, očekává zvýšení budgetu na software 28 % společností v severní Americe, 25 % firem z oblasti EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) a 30 % subjektů z Asie/Tichomoří.

„Právě se nacházíme v bodu zlomu,"
domnívá se viceprezidentka společnosti Gartner a vedoucí analytička tohoto průzkumu Joanne Correia. Mnozí výrobci softwaru, jako jsou IBM či Microsoft, ve svých hospodářských výsledcích za 2. čtvrtletí letošního roku vykázali meziroční pokles tržeb. Přesto ve všeobecně panující shodě tvrdí, že ačkoli krize stále není zažehnána, očekávají příští rok v oblasti tržeb opětovný nárůst.

Correia konstatuje, že zpráva Gartneru podporuje obecný opatrně optimistický názor. Ačkoli to totiž vypadá, že rozpočty na software již dosáhly svého dna, neměli by lidé zatím očekávat nějaké dramatické změny. „Teprve se pomalu hrabeme z díry," varuje Correia.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že severní Amerika stále očekává mírný pokles výdajů na software - v roce 2010 je očekáván 2,06% meziroční pokles. Ostatní regiony by však naopak měly zaznamenat mírný vzestup - meziročně v příštím roce o 0,45 %.

Ve Spojených státech je situace o něco složitější především díky zhroucení tamních finančních a výrobních trhů. Finanční odvětví totiž stojí za 21 % výdajů na software v USA, výrobní odvětví pak za dalšími 15-18 %. Obecně lze však konstatovat, že vyspělé trhy v příštím roce vykážou pomalejší růst - což zahrnuje také Evropu. Rozpočty na software v jižní Americe a v Asii/Tichomoří na tom budou o něco lépe, když by měly zaznamenat nárůst v hodnotě 2,54 %, respektive 4,34 %..

CS24

„Rozvojové trhy Asie a jižní Ameriky porostou rychleji, neboť tam země jako Čína, Indie a Brazílie pracují na modernizaci svých IT infrastruktur," dodává Correia.