Hlavní navigace

FoundationDB chce konsolidovat NoSQL (2.)

19. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Ve snaze nakombinovat to nejlepší ze dvou databázových technologií spustil startup FoundationDB nové skladiště dat, které podle něj dokáže nabídnout spolehlivost transakčních databází i škálovatelnost a rychlost NoSQL.

Předchozí díl

Datová skladiště NoSQL získala popularitu v průběhu posledních několika let, a to díky tomu, že nabízejí schopnost jednoduše škálovat napříč více uzly, a to i když mnohá poskytují pouze tzv. výslednou konzistenci, v níž data nejsou napříč více uzly synchronizována ihned. Nevýhodou je, že to může vést k různým reakcím na stejný dotaz v průběhu krátkých časových úseků.

Společnost FoundationDB však přišla na způsob, jak nabídnout jak dostupnost, tak konzistenci díky dohodnutému algoritmu zvanému Paxos, který zajišťuje, že různé kopie dat – databáze ukládá tři kopie všech skladovaných dat – zůstanou synchronizovány. Paxos byl využit také inženýry Google ve své globální databázové architektuře Spanner, nastavení Googlu je však podle Rosenthala od nastavení FoundationDB odlišné.

„Pro tvorbu spolehlivých abstrakcí a pro softwarové inženýrství jsou zásadně důležité transakce,“ řekl Rosenthal.

Datové skladiště FoundationDB bylo vytvořeno tak, aby běželo napříč více servery. Systém průměrné veliksoti může být 24uzlový, 96jádrový systém se 48 SSD disky, schopný spravovat asi 10 terabajtů dat. Rosenthal řekl, že minimálně v počátcích není pro software realizovatelné spravovat řádově petabajty dat.

Software nebude dostupný jako open-source, přesto společnost nabídne bezplatnou komunitní verzi. Plná všeobecná verze bude dostupná koncem letošního roku. Software běží na Linuxu, OS X, Windows i Elastic Cloud Compute (EC2) od Amazonu).

CS24

Databázový analytik Curt Monash ze společnosti Monash Research však proti datovým skladištím, která byla designována pro podporu více datových modelů, varuje. Ve svém blogu poznamenává, že „dodnes nebylo vynalezeno rozvržení dat, které je efektivní pro všechny vzorce používání.“

FoundationDB přesto není prvním pokusem o kombinaci funkcí tradičních systémů správy relačních databází se systémy NoSQL datových skladišť. VoltDB, částečně vytvořený databázovým guru Michaelem Stonebrakerem, nabízí transakční schopnosti v in-memory databázovém balíčku, což je podle společnosti přístup, který dokáže konkurovat rychlostem NoSQL. Poslední verze open-source databáze MySQL od Oraclu zase nabízí NoSQL memcached API pro rychlejší přístup k datům.