Hlavní navigace

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země

Dnes
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Birgit Adrion, viceprezidentka HP pro služby a řešení pro oblast střední a východní Evropy Autor: HP
Birgit Adrion, viceprezidentka HP pro služby a řešení pro oblast střední a východní Evropy
Na potřeby zákazníků reagujeme inovacemi založenými na umělé inteligenci a vylepšenou ochranou koncových bodů a Česko je klíčovou součástí naší růstové strategie a jsme odhodláni zde rozšiřovat naši nabídku, říká v rozhovoru pro CIO BW Birgit Adrion, viceprezidentka HP pro služby a řešení pro oblast střední a východní Evropy.

Do Prahy jste přijela kvůli velké akci, kdy tu HP pořádá interní školení obchodníků. Je to poprvé, co po covidu HP organizuje takto rozsáhlé zasedání v Praze?

HP si Prahu vybralo pro mezinárodní akce již několikrát. Je to ideální centrum –  krásné, s vynikajícím ubytováním a navíc je to centrální evropský uzel, který je dostupný účastníkům z celého kontinentu. Tento týden nás sem přijela skoro tisícovka a je to naše největší postpandemické setkání tohoto rozsahu.

Proč je teprve teď první taková akce po covidu? Ten přeci skončil už před více než dvěma lety.

V prvním roce po covidu jsme se výrazně soustředili na obnovení kontaktu s našimi zákazníky a uvedení nových služeb na trh. Osobní interakce byla omezená a trvalo nějakou dobu obnovit tolik potřebné osobní vztahy.

Nyní, když je svět otevřenější, nám připadalo, že je ten správný čas všechny spojit. Množství účastníků vypovídá o chuti lidí znovu navázat kontakt v tradičnějším prostředí. Už chyběl ten osobní prvek, který videohovory prostě nedokážou nahradit.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Změna pracovního paradigmatu

Svět se po pandemii v mnoha ohledech proměnil. Jak na to HP reaguje, abyste se vy sami, ale i vaši zákazníci přizpůsobili novým požadavkům?

Procházíme stejnými změnami, jaké prožívají naši zákazníci. Jeden z největších posunů se týká pracovní síly – lidé se neradi vracejí do kanceláří. Prioritou se stala hybridní práce, která je při získávání talentů často dokonce důležitější než plat. Zaměstnanci dnes požadují flexibilitu a hybridní práce se z jejich strany téměř očekává.

Zásadním problémem se stala také bezpečnost, protože vzdálené pracovní prostředí zvyšuje potenciální rizika. Zároveň se podniky stávají globálnějšími. Naši zákazníci působí jak na lokální tak i mezinárodní úrovni a musíme zajistit, aby naše služby vyhovovaly potřebám rozptýlené pracovní síly. Cloudová řešení nebo AI jsou témata, které od zákazníků často slyšíme a diskutujeme s cílem pomoct zvýšit jejich efektivitu a produktivitu.

A v neposlední řadě téma udržitelnosti, která se u HP odráží ve způsobu, jakým navrhujeme, vyrábíme naše produkty s opětovným použitím materiálů, ale také ve způsobech, jak prodloužit životnost produktů nebo renovace a vylepšení stávajících produktů.

Jak toho dosahujete?

Naše pomoc zákazníkům přejít udržitelným způsobem k modernímu IT nebo ke cloudu se odráží i ve službách, které nabízíme.

Nabízíme hybridní pracovní řešení nejen pro samotné počítače, ale dokonce i pro naše tiskové systémy. Zabezpečení se stalo základním kamenem našeho přístupu, posílili jsme naše systémy ochrany koncových bodů a přidali funkce umělé inteligence. Když už mluvíme o AI, ta hraje v našem portfoliu stále důležitější roli a pomáhá se vším od správy velkých dat až po zákaznickou podporu.

Jsou nějaké konkrétní služby, které jste zavedli na podporu práce na dálku?

Rozhodně. Zavádíme nové služby, jejichž cílem je minimalizovat prostoje uživatelů, zejména při vzdálené práci. Jedním z příkladů jsou senzory s umělou inteligencí v zařízeních, které dokáží včas odhalit problémy a vzdáleně je opravit. Tím je zajištěno, že problémy jsou vyřešeny dříve, než se vystupňují, uživatelé můžou pracovat a být produktivní bez přerušení čekáním na opravu svého zařízení.

Další klíčový důraz klademe na vytvoření flexibilnějšího, hybridního prostředí pro zákazníky. Poskytujeme nejen výpočetní techniku jako laptopy nebo tiskárny, ale i komplexní řešení, která umožňují firmám bezproblémovou práci z libovolného místa. Například akvizice společnosti Poly nám umožnila nabízet vysoce kvalitní řešení pro audio a videokonference, která jsou nezbytná pro efektivní komunikaci na dálku.

Zavedli jsme také poradenské služby, které firmám pomáhají vyhodnotit, která zařízení v jejich inventáři je třeba vyměnit nebo modernizovat. To snižuje zbytečný odpad a je v souladu s našimi snahami o udržitelnost. Jde o to poskytovat správné nástroje a služby, aby byla hybridní práce co nejplynulejší.

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu Přečtěte si také:

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu

Udržitelnost

Když už mluvíme o udržitelnosti, jak k ní HP přistupuje, zejména s ohledem na rostoucí celosvětový důraz na ESG?

Recyklační linka tiskáren

Recyklační linka tiskáren

Autor: HP

Udržitelnost je pro nás nejvyšší prioritou, a to již mnoho let. Snažíme se pomáhat našim zákazníkům dosahovat jejich ekologických cílů, ať už jde o snižování množství elektronického odpadu nebo snižování spotřeby energie. Naše služby využívající umělou inteligenci umožňují firmám monitorovat svá zařízení a prodlužovat jejich životní cyklus. V některých případech může pouhá aktualizace paměti nebo výměna baterie prodloužit životnost zařízení o několik let bez nadbytečné obnovy celého laptopu.

Nabízíme také poradenství, které zákazníkům pomáhá strategicky obnovovat jejich zařízení. Namísto výměny všech zařízení na konci pronájmu jim poradíme, která zařízení mohou nadále používat a která potřebují modernizaci. To pomáhá nejen s udržitelností, ale také šetří zákazníkovi peníze.

Případně vrácenou výpočetní techniku uvedeme do stavu nové, vyměníme opotřebené komponenty nebo třeba navýšíme její výkon a pošleme ji znovu do oběhu.

Vše lze měřit a reportovat zákazníkům, aby viděli, kolik emisí CO2 lze eliminovat.

Ano, třeba ve Francii je na to už zákon, že státní správa musí takové použité počítače kupovat v určitém procentním podílu. Nevíte, jestli to chystají i další země?

Nevím, ale nebyla bych překvapená, kdyby se z toho stalo časem nějaké unijní nařízení. Přeci jen dva tři čtyři roky starý notebook není potřeba likvidovat. Pro určité typy práce je stále víc než dostatečně výkonný.

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

Umělá inteligence

Několikrát jste zmínila AI, jak jinak ji využíváte? Přeci jen mám pocit, že jde o přefouknutou bublinu, byť zcela vůbec nijak neupírám AI určitý kredit. 

AI je pro naši strategii klíčová, zejména v oblasti správy velkých dat a optimalizace služeb. Využíváme AI k předvídání a řešení problémů. Například naše služby s podporou AI dokáží simulovat potenciální problémy a vzdáleně je řešit dříve, než mají dopad na uživatele. Tento druh prediktivní údržby pomáhá snižovat prostoje a zajišťuje, že se naši zákazníci mohou soustředit na svou práci bez přerušení.

HP OmniBook Ultra 14-inch AI PC

HP OmniBook Ultra 14-inch AI PC

Autor: HP

Vezměte si například naše zařízení s umělou inteligencí. Dokážou sama sledovat své potenciální problémy, hlásit je, a dokonce navrhovat řešení dříve, než je potřeba lidský technik. Tím se minimalizuje potřeba manuálních zásahů, což vede k rychlejšímu řešení problémů a lepšímu uživatelskému komfortu.

Umělou inteligenci využíváme také při poskytování služeb zákazníkům. Naše systémy analyzují obrovské množství dat z interakcí se zákazníky a poskytují řešení v reálném čase. Naše AI například dokáže navrhnout řešení zákaznických problémů ještě předtím, než se do nich musí zapojit lidský agent. Tento druh inteligence urychluje proces podpory a přináší lepší výsledky.

Velký potenciál má AI také ve způsobu zpracování velkých objemů dat. AI dokáže procházet obrovské množství informací, identifikovat trendy a poskytovat poznatky, které by tradiční metody mohly přehlédnout. Jsme stále v rané fázi plného využití této síly, ale její aplikace rychle rostou.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Bezpečnost

Přejděme k bezpečnosti, která je den ode dne důležitější. Jak řešíte rostoucí obavy svých zákazníků o bezpečnost?

Bezpečnost se stala centrálním pilířem našich nabídek. Máme komplexní 360stupňový přístup k zabezpečení, který se zaměřuje na koncové body – konkrétní zařízení, která lidé používají k práci. Mnoho společností tuto oblast přehlíží a zaměřuje se pouze na zabezpečení sítě, ale právě v koncových bodech často dochází ke zranitelnostem.

V HP nabízíme analýzu zabezpečení koncových bodů, abychom zákazníkům pomohli pochopit jejich rizika a zlepšit jejich ochranu. Poskytujeme také průběžná řešení zabezpečení prostřednictvím naší sady HP Wolf Security, která je zabudována ve všech našich zařízeních. Ta zahrnuje pokročilé funkce, jako je omezování hrozeb a monitorování v reálném čase.

Zajímavým aspektem naší nabídky zabezpečení je, že mnoho zákazníků si neuvědomuje všechny možnosti, které jim nabízíme. Mnozí například neaktivují sadu HP Wolf Pro Security Edition, která je standardně dodávána ve všech firemních zařízeních HP. Tady v tom se musíme ještě zlepšit a pomoci zákazníkům pochopit benefity bezpečnostních řešení, která jim dodáváme v rámci dodávky hardwaru.

Určitě máte nějaké průzkumy na téma, zdali vás vlastně vůbec zákazníci vnímají jako security společnost ne jen jako tradičního dodavatele hardwaru a v bezpečnosti upřednostňují jiné tradičnější dodavatele nebo ty, pro než je bezpečnost jedinou náplní podnikání. 

Rozhodně. HP je stále více vnímána jako lídr v oblasti zabezpečení koncových bodů. Podle nedávné zprávy IDC jsme byli v této oblasti zařazeni mezi lídry v oboru. Naši zákazníci od nás očekávají, že jim budeme dodávat bezpečná řešení, a my tato očekávání plníme.

Každoročně investujeme miliony, abychom si udrželi náskok před novými hrozbami. Naším cílem je být nejbezpečnějším poskytovatelem řešení pro koncová zařízení na trhu a neustále inovujeme, abychom si tuto pozici udrželi.

Notebooky s AI nově definují schopnosti výkonného pracovního počítače Přečtěte si také:

Notebooky s AI nově definují schopnosti výkonného pracovního počítače

Česko je pro nás strategické

Přejděme k České republice, jakou roli hraje pro HP ve střední a východní Evropě?

Česká republika je pro nás velmi důležitým trhem. V rámci regionu je to jedna z našich nejvíce rostoucích zemí a vidíme zde obrovský potenciál. Není to sice tak velký trh jako některé jiné, ale je jedním z nejrychleji rostoucích. Máme tu silnou pozici díky klíčovým partnerstvím, jako je naše spolupráce s výrobní společností Foxconn v Pardubicích, a hlavnímu distribučnímu centru obsluhujícímu Evropu zvyšuje důležitost České republiky pro HP.

Uvažujete tedy o rozšíření své přítomnosti v Česku?

CS24

Ano, stále hledáme strategické příležitosti k expanzi. Je to důležitá země nejen pro svůj místní trh, ale také jako centrum pro naše širší evropské aktivity. Neustále vyhodnocujeme způsoby, jak zvýšit naši působnost a posílit odolnost našeho dodavatelského řetězce.

Pandemie nás poučila o tom, jak je důležité nespoléhat se při výrobě příliš na jeden region. Kromě výrobních kapacit v Asii pak už máme Mexiko a právě Česko, které hraje v této diverzifikační strategii klíčovou roli.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.