;
Hlavní navigace

Evropská společnost: Pro Čechy skoro neznámá forma podnikání?

28. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Živnostenské oprávnění, s.r.o., a.s., v.o.s. a jiné formy podnikání u nás už zdomácněly, a i lidé, kteří se v byznysu běžně nepohybují, mají základní představu o tom, co si o firmě na základě zkratky za jejím názvem pomyslet.

(PR článek)

Evropská společnost však mezi nimi není a jasno o jejích výhodách mají spíše experti na evropské právo nebo kouzelníci nabízející daňovou optimalizaci. Právě proto si na evropskou společnost (SE) posvítíme.

Statut evropské společnosti

Evropská společnost je specifická forma nadnárodního podnikání, která umožnuje firmě s mezinárodní působností pohodlněji podnikat napříč zeměmi Evropské unie. Ono pohodlí spočívá hlavně v možnosti přesouvat své sídlo a podle svých obchodních priorit tak zvolit nejvhodnější legislativní rámec. Pokud bude vaše budoucí evropská společnost sídlit v České republice, může navíc vydávat akcie na majitele, a tak zajistit plnou anonymitu svým vlastníkům.

Založení evropské společnosti

Založení evropské společnosti bez předchozích zkušeností je komplikovaný proces, který vždy vyžaduje jeden či více mezinárodních prvků. Nová evropská společnost může vzniknout např. přeshraniční fúzí, kdy se spojí 2 akciové společnosti z různých zemí EU. Ty pak mohou sídlit v libovolném státě Unie.

Dalším způsobem vzniku SE je vytvoření mateřské holdingové společnosti, kdy se opět spojí dvě nebo více firem. Původně samostatně existující firmy se stanou dceřinými společnostmi nové SE.

Nepopulárnější metodou, jak založit SE tzv. na zelené louce, je naopak ta, když dva subjekty z různých zemí EU založí dceřinou společnost, která se stane onou SE.

Pokud už podnikáte jako akciová společnost a máte alespoň dva roky pobočku nebo dceřinou společnost v jiném členském státě EU, můžete změnit svou právní formu na evropskou společnost. Sídlo firmy ovšem můžete přenést až posléze, nikoliv současně se změnou právní formy podnikání.

Jako časově i finančně nejvýhodnější způsob založení SE se jeví proces, kdy současná evropská společnost založí novou SE jako svoji společnost dceřinou. Akcie této nově vzniklé společnosti pak mohou být libovolně převedeny na nového majitele.

ICTS24

Ready-made evropská společnost

A právě posledně zmíněný způsob je často využíván specialisty nabízejícími tzv. ready-made společnosti. Zakoupení takové ready-made evropské společnosti pak představuje chytré řešení, jak se vyhnout studování evropských zákonů a složitému byrokratickému procesu a jak zároveň začít podnikat téměř okamžitě. Poskytovatelé těchto ready-made řešení vytvořili tyto SE přímo za účelem prodeje koncovému zákazníkovi. Nikdy nevyvíjely žádnou obchodní činnost a mají 100% splacený základní kapitál.

Je tedy jen na vás, jakou cestou se při začátku podnikání formou SE vydáte, nebo zda vůbec zhodnotíte, že je evropská společnost tím pravým prostředkem pro vaše podnikání.

Autor článku