Hlavní navigace

Elektronický papír konečně na trhu

26. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V sobotu 24. dubna uvedla společnost Sony na japonský trh mobilní prohlížeč elektronických knih LIBRIé EBR-1000EP. Elektronický papír tak po více než 5 letech vývoje opustil vědecké laboratoře a je k dispozici uživatelům. Co je vlastně na nové zařízení tak zvláštního a proč by mohl znamenat revoluci v oblasti elektronických knih? Přenosné počítače a PDA slouží ke zobrazování textů přece už roky, a jejich uživatelé přesto nezměnili své zvyky, preferují papírové knihy a delší elektronické dokumenty si raději vytisknou, než by je četli z obrazovky.

V sobotu 24. dubna uvedla společnost Sony na japonský trh mobilní prohlížeč elektronických knih LIBRIé EBR-1000EP. Elektronický papír tak po více než 5 letech vývoje opustil vědecké laboratoře a je k dispozici uživatelům.
Co je vlastně na nové zařízení tak zvláštního a proč by mohl znamenat revoluci v oblasti elektronických knih? Přenosné počítače a PDA slouží ke zobrazování textů přece už roky, a jejich uživatelé přesto nezměnili své zvyky, preferují papírové knihy a delší elektronické dokumenty si raději vytisknou, než by je četli z obrazovky.
Minimálně jeden rozdíl zde však přece jen existuje. Spočívá v šestipalcovém SVGA displeji, kterým se LIBRIé liší od čehokoliv, na co jsme byli dosud zvyklí. Využívá technologii vyvinutou ve spolupráci firem E Ink a Philips. Cílem výzkumu bylo, aby se displej ve všech směrech co nejvíce podobal klasickému papíru. Stejně jako u potištěného papíru a na rozdíl od běžných displejů je obraz viditelný díky odraženému světlu. To zaručuje jednak čitelnost v širokém rozsahu světelných podmínek a také téměř v libovolném úhlu. Také rozlišení 170 pixelů je asi 2krát lepší než u obyčejného počítačového monitoru a blíží se novinovému tisku. Tomu odpovídá i kontrast. Ke spotřebě energie dochází jen v okamžiku aktualizace stránky, naproti tomu statický obraz je na přívodu elektrického proudu nezávislý. Díky tomu dokáže LIBRIé na čtyři alkalické AAA články zobrazit až 10 000 stránek.
Jak technologie označovaná jako "elektronický inkoust" či "elektronický papír" funguje uvnitř? Displej se skládá z několika tenkých vrstev, které jsou rozděleny čtvercovou mřížkou. Základní vrstva je silná pouhých 25 mikronů a obsahuje tranzistory z organických materiálů. V každé buňce mřížky jich je téměř 2 000. V další vrstvě silné 200 mikronů se nad transistory nacházejí mikroskopické kulové kapsle naplněné bílými a černými částicemi s rozdílným elektrickým nábojem. Působením elektrického pole lze k povrchu kapsle přemístit jedny nebo druhé částice, a změnit tak její barvu (displej je prozatím černobílý, na barevném se pracuje).
Každý tranzistor řídí jednu kapsli a tím zobrazování jednoho bodu. Celý prohlížeč pak vypadá jako tenká kniha běžného paperbackového formátu (126 mm x 190 mm x 13 mm, 300 g včetně baterií). "Otvírací" design má zákazníkům evokovat podobu opravdové knihy; navíc je praktický také z hlediska ochrany displeje.
Přístroj je vybaven relativně velkým množstvím ovládacích tlačítek, skrolovacím kolečkem a malým reproduktorem. Tyto prvky mají podporovat interaktivní aplikace, kvůli kterým vyvinula Sony i nový datový formát nazvaný Broadband e-Book (BBeB). Díky vysoké kompresi by kniha o 250 stránkách měla v BBeB podobě představovat asi 500 KB, což by umožnilo uložit v interní 10 megabajtové paměti kolem 20 svazků. Dalších až 500 knih pojme dostatečně velká karta standardu Memory Stick, který LIBRIé umí přečíst.
Aby měli čtenáři z čeho vybírat, spojila se firma Sony s 15 nejvýznamnějšími japonskými nakladateli a výsledkem byl vznik společnosti Publishing Link. Společný podnik bude prostřednictvím webu prodávat knihy a časopisy v novém formátu. Relativně vysokou cenu prohlížeče, která dosahuje v přepočtu necelých 380 amerických dolarů, mají vyrovnat levné texty - jednotlivá kniha by neměla stát víc než 3 dolary. Jako bonus bude mít LIBRIé navíc tři japonské slovníky a encyklopedii zabudovanou přímo v ROM.
Kolem roku 1998 se očekávalo, že podobné produkty stačí dorazit na trh ještě ve starém tisíciletí. Vývoj elektronického papíru i inkoustu však probíhal pomaleji. Japonská premiéra samozřejmě hodně napoví o tom, jak rychlý bude nástup nové technologie a zda se s podobnou nabídku budeme moci v dohledné době setkat i v ČR.


Sony LIBRIé EBR-1000EP: První komerčně dostupný elektronický papír


Parametry elektronické knihy
Název čtečky: Sony LIBRIé EBR-1000EP
Displej: 6" SVGA (600 x 800 bodů, 170 dpi), elektronický inkoust
Hmotnost: 300 g včetně baterií, 190 g bez baterií
Rozměry: 126 mm x 190 mm x 13 mm
Procesor: Motorola Dragonball
Operační systém: Sony Linux
Formát dokumentů: Broadband e-Book (BBeB)
Interní paměť: 10 MB
Externí paměť: slot pro kartu Memory Stick
Další výbava: port pro USB 2.0, reproduktor, standardní konektor pro sluchátka
Cena: přibližně 380 dolarů

Autor článku