;
Hlavní navigace

DVB-T2 za dveřmi

2. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: pixabay.com
Jsou zde i možnosti, jak zvládnout nový standard bez nutnosti kupovat nový televizní přijímač.

Za rok touto dobou bude v celé České republice nahrazenstávající televizní signál novým ve formátu DVB-T2. Stručně a přehledně se podívejme na možnosti, jak konec starého signálu zvládnout:

  • Set top boxSnadné a relativně levné, i když docela krkolomné řešení, je set top box. Tím se často řešil přechod na digitální televizní vysílání před lety. Výhodou je, že bude fungovat i se staršími typy televizí a že se dá pořídit i do tisíce korun. Znamená to ale obsluhovat další zařízení, které navíc často nevypadá moc hezky.
  • Kombinace s připojením k internetuSvou televizi si ale můžete nechat i v případě, kdy máte internet od UPC. Máte totiž automaticky všechny volně šiřitelné programy v UPC zásuvce. Není třeba řešit žádné antény ani přechody na nový formát DVB-T2, stačí se jen připojit do zásuvky. Rozšířené možnosti (plná HD kvalita s možností zpětného zhlédnutí, přístup do videotéky s více než 2000 tituly) lze získat za příplatek od 150 korun měsíčně.
  • Nový přijímačTřetím řešením je koupit si novou televizi, která už signál DVB-T2 přijímat umí. Může stát tisíce až desítky tisíc korun, ale zase si tím uděláte radost.

Termíny přechodu na DVB-T2

Přechod na nový signál začíná konkrétně v listopadu v Praze na televizních vysílačích Praha-Žižkov a Praha-Cukrák, následovat budou v lednu například vysílače Votice-Mezivrata, Trutnov-Černá hora, Ústí nad Labem–Buková hora, Chomutov-Jedlák, Praha-Ládví a další. Nejintenzivnější budou měsíce únor až květen 2020, kdy se starý signál vypne a nový spustí na většině vysílačů v celé republice. Přesný harmonogram najdete podle krajů a jednotlivých mulitiplexů například na tomto linku.

Autor článku