;
Hlavní navigace

Tenký klient: druhý život pro vysloužilý hardware

11. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Igel Technology
Společnost IGEL Technology přichází s novou verzí specializované linuxové distribuce, která promění méně výkonná PC v tenké klienty. Řešení se uplatní i pro zařízení BYOD.

Německá firma IGEL Technology se věnuje technologiím tenkých klientů. Nyní přichází s novou verzí svého produktu Universal Desktop Converter 2, který umožňuje proměnit stávající PC v tenké klienty. Novým impulsem je rozšíření přenosných počítačů s wi-fi připojením ve firmách, a tak předpokládanou hlavní cílovou skupinou jsou laptopy, i když software funguje i s desktopy.

Základem softwaru Universal Desktop Converter 2 je specifická distribuce linuxu a softwaru, který může spolupracovat se všemi důležitými virtualizačními technologiemi: Citrix XenDesktop, VMware Horizon View i Microsoft Remote Desktop Services. Pomocí speciálního hardwaru (USB tokenu) a ovládacího softwaru je možno na cílovém PC instalovat tenkého klienta buď na pevný disk, DVD nebo na flashdisk. Poslední varianta je vhodná především pro zařízení BYOD: při startu systému z flashdisku se totiž vůbec nepřipojí pevný disk laptopu. To je výhodné především z hlediska bezpečnosti - nehrozí totiž, že se BYOD zařízení zanese do podnikové sítě malware z koncového zařízení. IT oddělení také ubude starost s údržbou a kontrolou vlastních operačních systémů a aplikací, které uživatelé používají doma. Sníží se také riziko úniků dat.

Licence na software stojí 59 Euro. V podstatě by bylo možné analogické řešení realizovat i pomocí open-source technologií, ale hotové řešení řady úskalí, jako je podpora wi-fi karet nebo vytvoření bootovatelného USB disku za uvedenou částku stojí, zvláště pokud není ve firmě nikdo, kdo by měl s linuxem předchozí zkušenosti. Navíc je součástí licence zdařilý správcovský software.

Pro běh tenkého klienta je potřeba počítač s pouhým 1 GB RAM a procesorem 800 MHz a více. Při instalaci systému na flashdisk musí být BIOS schopen bootovat z USB disku.

Společnost IGEL Technology představila nový produkt na právě probíhající výstavě CeBIT v Hannoveru. Uvedené řešení je aktuální rovněž i v souvislosti s brzkým ukončením podpory Windows XP. U staršího hardwaru se totiž může stát, že nebude pro běh Windows 7 nebo 8 dostatečně výkonný. Pak může být nasazení virtuálních desktopů na tenkých klientech zajímavou variantou. I když se výpočetní výkon se musí přesunout na server, může možnost zachování stávajícího hardwaru na koncových zařízeních, zjednodušení centrální správy a také určitá úspora za licenční poplatky za software přinést celkovou úsporu.

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ Kancelář do kapsy: Wyse Cloud Connect
Tenký klient, který umožňuje přístup k celé škále služeb, aplikací a kancelářských programů. To vše vměstnané do malého zařízení připomínajícího USB dongle.
→ Běží aplikace Windows na Chromebooku? Díky virtualizaci ano!
Firmy teď mohou pro běh windowsovských aplikací používat i zařízení s OS Chrome, VMware totiž bude nabízet i virtuální desktopy pro tuto platformu.

G+