;
Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Chromu? Především čtenářský režim (1)

13. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Součástí Chromu 75 jsou záplaty pro 42 bezpečnostních chyb a přidává tzv. Reader Mode, tedy čtenářský režim, který webové stránky zbavuje reklam a nepodstatného obsahu.

Společnost zaplatila za nalezení chyb před vydáním Chromu 75 několika bezpečnostním expertům 9 tisíc dolarů – pouze třetinu částky z předchozího cyklu.

Pouze dvě z těchto chyb získaly označení „vysokého rizika“, což je druhá nejvážnější kategorie v hodnotícím systému Googlu sestávajícím ze čtyř kroků. Žádná chyba nebyla hodnocena jako „kritická“, což je úroveň nejvážnější.

Chrome se aktualizuje na pozadí, a tak je pro dokončení upgradu zpravidla nutné jen opětovné spuštění prohlížeče. Samozřejmostí je i možnost manuální aktualizace nebo dokonce čisté instalace.

Google svůj Chrome aktualizuje každých šest až osm týdnů. Naposledy se tak stalo 23. dubna.

Některé aktualizace Chromu s sebou přinášejí spoustu změn, z nichž některé je možné snadno rozpoznat na první pohled – nové funkce ve front-endu, výrazná vylepšení dosavadních nástrojů nebo větší změny uživatelského rozhraní.

Verze Chrome 75 však takovéto změny neobsahuje.

Poměrně dost novinek je zaměřených na vývojáře, ovšem pokud jde o uživatele – především jednotlivé uživatele či „spotřebitele“ – není moc o čem psát.

Zaznamenat nešlo dokonce ani funkci, o níž se dosud hovořilo nejvíc, protože zatím nebyla aktivována. Dostupná však je, a to v beta verzi.

ICTS24

Nazývá se „Distill Page“ či „destilovat stránku“, ale také „Reader Mode“ čili „čtenářský režim“. Jde o funkci, kterou Chrome dohání svoji konkurenci, která už „osekané“ stránky bez reklam nabízí už delší dobu. Některá dokonce i bez obrázků a fajnových layoutů – ponechává zkrátka jen text a prakticky nic navíc. Většina prohlížečů do názvu své funkcionality propašovala čtenáře; například varianta ve Firefoxu se nazývá „Reader View“.

Pokračování