;
Hlavní navigace

Co bude skutečně znamenat fúze Dellu s EMC?

13. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Spojení gigantů za částku 67 miliard dolarů pravděpodobně trhem IT příliš neotřese. Obě firmy mají úzké vazby a zákazníci společnosti Dell již dnes kupují produkty EMC. Fúzí však Dell posílí svoji pozici na trhu a bude schopen konkurovat jak velkým hráčům typu HP, Cisco a IBM i těm v nižších segmentech trhu jako Huawei.

Převzetí společnosti EMC společností Dell nebude pravděpodobně pro trh IT takovým otřesem jako například spojení Oraclu se Sun Microsystems nebo převzetí Digital Equipment Corp. společností Hewlett-Packard, tedy spojení společností se vzájemně konkurenčními platformami a technologiemi.

Nabídky obou společností se sice překrývají  u některých produktových řad datových úložišť, ale Dell je významným přeprodejcem produktů EMC. Okolo 8-9 % ročních výnosů EMC má původ ve vazbách na Dell. Dellu naopak partnerství přináší 50 % výnosů z prodeje datových úložišť, především přeprodeje polí SAN řady Clariion střední třídy.

Zatím není zřejmé, jak fúze dopadne na zaměstnance abou společností. Společnost EMC měla loni 70 000 zaměstnanců a Dell o rok dříve vykázal téměř 110 000, než přestal své výsledky zveřejňovat. Michael Dell však při telekonferenci s novináři jasně naznačil propouštění.

VMware, dceřiná společnost EMC Corporation, zůstává nezávislá a veřejně obchodovatelná, ale Dell získá kontrolní balík akcií.

Co se týče zákazníků, Michael Dell je přesvědčený, že požadují snadno integrovatelné produkty. Fúze umožní integrovat technologie  obou firem, což se podle Della bude zákazníkům líbit. Dell po spojení s EMC navíc posílí z hlediska ovlivňování cen na trhu. Jak ale upozorňují analytici, Dell se sice stane největším hráčem na trhu datových úložišť, zákazníci však dnes mají mnohem více možností včetně cloudových služeb a ostatní hráči jako Oracle, HP nebo IBM mají také rozhodně co nabídnout.

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ 30 let od založení Dellu. Jak se vyvíjel a kde je dnes?
Letošní rok byl pro společnost Dell významný v mnoha ohledech nejen z hlediska byznysu, ale i vlastní historie. Společnost oslavila 30 let své existence i první výročí svého stažení z burzy.
→ Michael Dell je zase o krok blíže k tomu, aby převzal firmu Dell
V soutěži o známého výrobce počítačů měl zatím nejvyšší nabídku Blackstone. Ten nyní svou nabídku stáhl a otevřel tak cestu pro to, aby firmu převzal její zakladatel.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.