Hlavní navigace

Čína chce pomáhat místním internetovým firmám proniknout na světové trhy, ale online cenzuru nezruší

6. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © OlegD – Fotolia.com
Čína zavádí plán s názvem „Internet Plus“, jehož cílem je podpora místního IT průmyslu. Cílem plánu je pomoci čínským internetovým firmám získat větší podíl na mezinárodním trhu. Stát je podle vysokých představitelů připravený nalít další finance do slibně se rozvíjejícího odvětví. V žádném případě však neplánuje upustit od jeho regulace.

Čínský premiér Li Kche-čchiang plán Internet Plus představil při zahájení letošní schůze čínského parlamentu. Plán podle něj bude podporovat rozvoj odvětví IT, především mobilní internet, cloud computing a e-commerce. Ke stávajícímu fondu rozvoje nových technologií ve výši 40 miliard yuanů (asi 6,5 miliardy USD) přibudou další finance.

V Číně sídlí některé z největších internetových firem světa, včetně obchodního serveru Alibaba, vyhledávače Baidu nebo herní a komunikační společnosti Tencent. Žádná z nich sice není tak mezinárodně silná jako Google nebo Facebook, ale to neznamená, že o to neusilují.

Společnost Alibaba nedávno oznámila, že otevřela datové centrum v americkém Silicon Valley, odkud chce proniknout na americký trh cloudových služeb. Tencent se zase snaží prosadit se svojí komunikační aplikací WeChat na rozvíjejících se trzích jihovýchodní Asie.

Zároveň s podporou rozvoje internetových firem Čína utužuje online cenzuru. Loni začala blokovat Google a kontrolovat aplikace sociálních sítí jako je Instagram, který patří Facebooku. Brání i přístupu k některým poskytovatelům virtuálních privátních sítí, jejichž služby by bylo možné využít k připojení k zakázaným serverům v zahraničí.

Vládní představitelé se neobávají, že by tím odrazovali zahraniční podnikatele a ujišťují, že nemají v plánu cenzuru internetu nijak uvolňovat. Údajně chtějí všemožně podporovat rozvoj internetového průmyslu, avšak zároveň jej i do budoucna striktně regulovat.

Byl pro vás článek přínosný?