;
Hlavní navigace

BSA mění taktiku a nabízí pro udavače finanční odměnu 10%

3. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Hlídací pes na poli softwarového pirátství Business Software Alliance (BSA) mění v Čechách svou taktiku. Těm, kteří udají případ nelegálního užívání softwaru, nabízí odměnu až 10% z částky odškodného, které vymůže.

Novou strategii oznámilo české vedení BSA na tiskové konferenci 3. 7. 2013. Podle publikovaných odhadů se až 35% softwarových licencí v České republice používá nelegálně. Dosavadní statistika oznámení softwarového pirátství, která BSA řešila, ukazovala, že hlavním motivem oznamovatelů byla pomsta zaměstnavateli, často bývalému (70%), menší podíl pak činily principiální důvody nesouhlasu s používáním nelegálních programů (20%). Udání přitom mohla být anonymní. Zaměstnanci ovšem činili jen část oznamovatelů (40%), více oznámení podaly (konkurenční) firmy (50%). To ostatně odpovídá výsledku jedné z vůdčích taktik BSA, která k udávání konkurence konkrétně vyzývala.

Nyní se ale situace radikálně mění. K anonymnímu udání nyní přibyla možnost udat hříšníka na poli softwarových licencí jmenovitě a získat za to odměnu. Odměna přitom není nezanedbatelná, je to 10% z náhrady, kterou BSA na provinilci vymůže. Podmínkou pro získání odměny je ale zachování mlčenlivosti a připravenost veřejně svědčit v případě, že se kauza dostane k soudnímu projednávání.

Dosavadní statistiky z činnosti BSA také dávají konkrétně tušit, jak velké mohou tyto odměny pro udavače být. Průměrná částka vyrovnání, které BSA vymohla, je 300.000 Kč; průměrná odměna by tedy mohla činit pěkných 30.000 Kč.

I když obdobnou politiku má BSA i v jiných zemích (např. ve Velké Británii, USA, Jihoafrické republice a ve Švédsku), v Česku nová politika boje proti softwarovému pirátství vzbudila kontroverze ještě před svým oficiálním vyhlášením. „...nabízet prachy za udávání, navíc v případě, že škoda je naprosto pofidérní, to je podstatně horší než domnělý přestupek sám,“ zní stanovisko Lenky Matouškové, místopředsedkyně České pirátské strany.

Pirátská strana samozřejmě není autoritou v oblasti dodržování práv k duševnímu vlastnictví. Její další výzva k tomu, aby se raději používaly bezplatné alternativy programů tam, kde je to možné, je ale jistě inspirativní.

Členy sdružení BSA jsou především softwarové firmy, které jsou aktivní na poli komerčních aplikací.

ICTS24

Čtěte také:
→ BSA opět agresivně chrlí obsílky. Tentokrát i do státní správy
→ BSA rozesílá další obsílky kvůli domněnkám o SW pirátství - na základě udání

G+