;
Hlavní navigace

Američtí zákonodárci novelizovali zákony na ochranu soukromí: e-maily budou více chráněny před zvědavou policií

18. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Dlouhodobé úsilí o rozšíření ochrany soukromí na elektronickou poštu a jiná data v cloudu slavilo v posledních dnech úspěchy. Američtí zákonodárci schválili hned dva zákony reformující právní úpravu ochrany soukromí v elektronické komunikaci. Kritici původního stavu tvrdili, že v době cloudu je absurdní, aby americká vláda mohla bez omezení prohledávat elektronickou poštu uloženou déle než 6 měsíců a po 5 letech boje proti zastaralým zákonům konečně uspěli.

Podle 29 let starého zákona o ochraně soukromí v elektronické komunikaci (ECPA) nepotřebují orgány činné v trestním řízení soudní příkaz k prohledání nepřečtených e-mailů uložených u poskytovatele po dobu více než 180 dnů, avšak pro zprávy mladšího data soudní příkaz potřebují.

Podle novely zákona ECPA a zákona o přístupu orgánů činných v trestním řízení k datům uloženým v zahraničí (LEADS), bude nyní k prohledávání  dat uložených na webu nebo v cloudu po dobu více než 180 dní vždy nutný souhlas soudu.

O reformu zákona ECPA usilovalo několik dodavatelů informačních technologií již od roku 2010. Podle nich nedává smysl, aby v éře cloudu se data uložená po dobu šesti měsíců těšila slabší právní ochraně než jiná soukromá data. Zákonodárci však na jejich argumenty dlouho nereagovali.

ICTS24

Mezi společnostmi, které změny v zákonech podporovaly, byly například Microsoft nebo Verizon Communications. Vedoucí právního oddělení společnosti Microsoft, Brad Smith, označil zákon LEADS za „vítězství zdravého rozumu“ a za „skutečné řešení skutečného problému“.

Nová právní úprava mimo jiné omezuje dosah soudních příkazů v zahraničí. Jednomu takovému čelí právě Microsoft – v posledním roce bojoval proti soudnímu příkazu vydanému v New Yorku, podle něhož by měl zpřístupnit elektronickou poštu uloženou na svých serverech v irském Dublinu.