;
Hlavní navigace

Ajťáci v Česku: nedostatkoví pracovníci s vysokou mzdou a zájmem o práci z domova

19. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Stále více lidí se v Česku pracovně věnuje oboru informačních technologií, přesto je jich na trhu práce stále nedostatek. Odhady říkají, že jich může chybět až 30.000.

České střední a vysoké školy nestíhají dodávat na trh kvalifikované ajťáky, a proto se po nich firmy stále častěji poohlížejí v zahraničí. Nejčastěji přicházejí pracovat do českých firem odborníci z bývalých postsovětských zemí. Jelikož je tato práce stejná nebo hodně podobná kdekoliv na světě, nebývá s jejich uvedením do praxe problém. S tím také souvisí odliv českých IT odborníků do zahraničí. Oblíbenou destinací českých ajťáků je Londýn, jiní míří s vlastními projekty do Silicon Valley. Roste také zájem o některé asijské země, které nabízejí zajímavý poměr kvality života a nízkých nákladů.

Na internetu existují různé stránky, které dávají tipy na zajímavé destinace pro život tak zvaných digitálních nomádů – lidí, kteří svou práci spojují s cestováním. Ajťáci si na nich vyměňují tipy na místa s pracovními příležitostmi po celém světě, informují se o bezpečnosti měst nebo o kvalitě internetového připojení. Někdy se i neznámí lidé navzájem domluví, společně si najmou dům v nějaké zajímavé destinaci, odkud pracují buď pro lokální firmu, nebo pro společnost působící úplně na jiném kontinentu.

ICTS24

„I v Česku je pro IT pracovníky spousta zajímavých příležitostí v podobě start-upů, které se dostaly nebo snaží dostat mezi globální hráče svého oboru,“ uvádí Tomáš Surka z personální společnosti McROY. Příkladem mohou být antivirové softwarové společnosti nebo vyhledávače levných letenek. Firmy musí počítat s vysokým platovým ohodnocením IT odborníků a také s požadavky na nejrůznější benefity. Mladá generace očekává příjemné a moderní pracovní prostředí spojené například se sportovním vyžitím, při kterém se mohou od práce odreagovat. Častý je požadavek na práci z domova, horské chalupy nebo z jiného oblíbeného místa.

IT pracovníci buď působí ve firmách zcela zaměřených na informační technologie, nebo podporují ze své pozice společnost se zaměřením sahajícím od výroby až po služby. „Když pracuje ajťák ve firmě, kde IT oddělení vytváří servis pro její hlavní zaměření, musí počítat s tím, že dennodenně komunikuje s lidmi, kteří informačním technologiím moc nerozumí. Je u nich vyžadována větší univerzálnost. U specializovaných, například vývojářských IT firem, jsou pracovníci úzce zaměření a mohou očekávat také uvolněnější firemní kulturu,“ uzavírá Tomáš Surka.

Autor článku