;
Hlavní navigace

Známkujeme Windows 8 po třech měsících (1.)

4. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Koncem října 2012 oficiálně přišel na svět operační systém Windows 8. A po dalších třech měsících vychází „zpráva o stavu Microsoftu“. Manažeři hardwarových firem se shodují na tom, že systém Windows 8 má pomalejší start, než se čekalo.

Pro jejího povrchního čtenáře z ní není vůbec zřejmé, jak do současného fungování redmondského giganta a kdysi nejmocnější IT firmy vůbec zasáhlo vydání „osmiček“. Je třeba číst mezi řádky.

Docela nedávno jsme oslavili čtvrtrok Windows 8. Svět měl tedy doposud dostatek času se se systémem sžít a je tedy čas na první hodnocení, zda se jedná o úspěch nebo zklamání. Obecně lze říci, že dle školního známkování Windows 8 stále tak úplně nesplňují očekávání.

Prodeje

Otázka za několik miliard dolarů: Opravdu lidé kupují Windows 8 a notebooky, desktopové počítače a tablety s Windows 8? Odpověď je celkem nejasná, neboť Microsoft odmítá poskytovat detaily.

Čtvrtletní zpráva ukazuje, že divize Windows mezi říjnem a prosincem vydělala 5,88 miliard dolarů, což je v porovnání se stejným čtvrtletím roku 2011 obrovský 24procentní skok. Microsoft však kupodivu odmítl poskytnout konkrétní čísla. Například stále netušíme, kolik tabletů Surface si už odnesli spotřebitelé. Na CES v Las Vegas řekla obchodní ředitelka divize Windows Tami Rellerová, že společnost prodala více než 60 milionů licencí Windows 8. Toto číslo však zahrnuje licence prodané výrobcům jako je Dell či Lenovo, a proto není směrodatné k určení, kolik koncových zákazníků skutečně kupuje nový systém.

Společnosti zabývající se průzkumy trhu malují čerta na zeď. Prodeje počítačů ve skutečnosti po nástupu Windows 8 prudce poklesly. Firma NPD hlásí, že vánoční prodeje notebooků s Windows v roce 2012 meziročně poklesly o ohromných 11 procent. Jak Gartner, tak IDC zase tvrdí, že se celkové prodeje počítačů ve čtvrtém čtvrtletí snížily o 4,9, resp. o 6,4 procenta. To vše koresponduje s tvrzeními manažerů společností HP, Acer, Asus, Fujitsu, Newegg a dalších, kteří se shodují na tom, že Windows 8 zažívá pomalejší start, než se očekávalo.

„Abychom opravdu znali stav Windows 8, Windows Phone 8 a Surface [na trhu], je potřebná vyšší přesnost dat,“ říká Patrick Moorhead, zakladatel a hlavní analytik společnosti Moor Insights & Strategy. „Opravdu potřebujeme vědět, kolik licencí Windows 8 a tabletů Surface se prodalo v maloobchodě. Největší neznámou je, jak můžou tržby divize Windows vypadat dobře, když měli všichni výrobci hardwaru nestabilní čtvrtletí.“

Prodeje Windows 8 jako softwaru se bezpochyby ještě zpomalí. Cena upgrade na Windows 8 Pro (z Windows 7) se od začátku února zvýšila ze 40 na 200 dolarů. Windows 8 také v podnikové aréně víceméně nefunguje, s několika velkými výjimkami. Když se Rellerové na CES ptali na přijetí Windows 8 ze strany podniků, vysvětlila, jak BYOD zařízení s Windows 8 skvěle doplní podnikové stroje s Windows 7.

Známka: 2 (Hej, 60 milionů licencí a 5,88 miliard na tržbách není nic, nad čím by se měl ohrnovat nos!)

Pokračování

ICTS24

K tématu:
• Microsoft ze špatných tržeb Windows 8 viní OEM (PC World)