;
Hlavní navigace

Změna zaměstnání během recese. Ano či ne?

23. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Selský rozum velí, že měnit práci v průběhu ekonomické krize je hloupost a každý by se měl držet své pozice zuby nehty. Věřte nebo ne, takový obranářský přístup ovšem může uškodit vaší kariéře. Hledání nové pozice proto nemusí být tak špatný nápad, jak by se mohlo zdát...

Aktuálně se většina lidí snaží jednoduše nepřijít o práci. A kdo by se divil? Ekonomická recese však může nabídnout jedinečnou příležitost k vysněnému kariérnímu postupu. Podle personalisty ze společnosti Harvey Nash Executive Search Sama Gordona firmy během krize najímají, neboť potřebují zaplnit hlavně kriticky důležité pozice.

A když do nich investují i v době ekonomické krize, je logicky nepravděpodobné, že by poté personální škrty ohrožovaly právě tato strategická místa. Tyto pozice profesionálům skýtají příležitost ke kariérnímu postupu a mohou je uchránit před zbytečnou stagnací. „Firmy, které se snaží zaplnit pozice a investují do strategických projektů i během krize, jsou obyčejně inovativnější a dynamičtější, a dokáží recesi využít ke svému prospěchu, na rozdíl od společností, které jen šetří a doufají, že krizi nějak přečkají," dodává Gordon.

„Podíváte-li se zpátky na poslední krizi, krach bubliny dot com, zjistíte, že i tehdy většina firem utahovala opasky. Když však měly opět růst, měly před sebou mnohem složitější cestu, než ty, které investovaly i během recese," tvrdí Gordon.

„Zůstávat ve stejné pozici během krize může potenciálně vaší kariéře ublížit. Lze se domnívat, že jít s davem, nabírání si více pracovních úkolů a dělání přesčasů vytvoří solidní základ povýšení, jakmile recese pomine. To však často neplatí. Mnoho společností jen využívají zaměstnanců strachujících se o svou pozici a pracují obzvlášť usilovně, aby si jí udrželi," hodnotí Gordon.

„Mnohdy se člověk, který dělá věci navíc a je poddajný sám dostane do problémů. Pokud jej ostatní vnímají jako někoho, kdo bez hnutí brvou plní cokoli se mu zadá, bude pravděpodobně brzy zavalen požadavky nadřízených i kolegů. Nálepka ochotného se pak těžko setřásá. A když pomine recese a společnost rozjíždí nové projekty, většinou stejně najme spíš nové lidi z venku, než aby si vzpomněla na onoho horlivce z vlastních řad," varuje Gordon.

ICTS24

Jedinou odměnou za extrémní snahu tak bude udržení zaměstnání - pokud se ovšem nepropouští plošně, bez ohledu na výkony jedince, což je při reorganizaci poměrně běžné...

Jaká je vaše strategie pro přežití ekonomické recese? Půjdete s davem a budete se snažit držet krok a uchovat si zaměstnání, nebo se raději poohlédnete po něčem novém?