Hlavní navigace

@Work: zabezpečený USB flash Kingston DataTraveler 6000

20. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor:
Potřebujete přenášet firemní data rychle a bezpečně, přičemž z nějakého důvodu nemůžete využít služeb cloudového úložiště?

DataTraveler 6000 je USB flash disk určený především pro firemní využití, a to konkrétně tam, kde by měla být svěřená data co nejlépe zabezpečena. Obecně známým faktem je, že ke ztrátě či úniku dat nedochází často kvůli napadení, jako spíše z nedbalosti. „Flashky“ jsou malá zařízení a proto přímo vyzývají k nošení po kapsách nebo na dně dámské kabelky. Odtud se ale mohou velmi jednoduše vytratit.

Datatraveler 6000 vyžaduje při prvním připojení nastavení hesla pro přístup. To musí mít délku v rozmezí od 8 do 128 znaků s podmínkou, že bude obsahovat minimálně jeden „malý“ a jeden „velký“ znak a k tomu také minimálně jednu číslici. Při kombinaci těchto pravidel by mělo být zadané heslo dostatečně bezpečné a odolné.

Při dalším použití má uživatel na zadání správného hesla 10 pokusů. Pokud je prvních 7 neúspěšných, vydá disk varování, že zbývají pouze tři další možnosti vložení hesla. Pokud jsou i tato zadání špatná, paměť se uzamkne a k disku lze znovu přistupovat pouze po naformátování a zadání nového hesla. Tímto se zabraňuje možnosti napadení dat metodou brutalforce.

Flash disk využívá technologii Secured by Spyrus, která podporuje 256bitovou šifru AES na hardwarovém základě s využitím režimu blokového kódování XTS. XTS je technologií, jež podle Kingstonu poskytuje silnější ochranu než ostatní blokové šifrovací režimy, jako například režimy CBC a ECB. Disk DT6000 navíc využívá kryptografii eliptických křivek (ECC – Elliptic Curve Cryptography). Velkým zklamáním se pro nás stala absence podpory standardu USB 3.0, disk navíc z hlediska rychlosti čtení/zápisu obecně nepatří k těm nejsvižnějším.

CS24

Pokud byste se obávali o odolnost disku vůči vnějším vlivům, tak vězte, že Datatraveler 6000 disponuje titanem potaženým krytem z nerezové oceli a celý je vodotěsný a prachu, či nárazuvzdorný - odolnost jeho těla je skutečně značná, což jsme v průběhu testování několikrát neváhali vyzkoušet.

USB Flash disk Kingston Datatraveler nalezneme na trhu ve čtyřech verzích, konkrétně v 2GB, 4GB, 8GB a 16GB verzi. Rychlosti zápisu (11 MB/s) a čtení (5 MB/s) již nejsou v dnešní době zrovna převratné.  Dalším záporem může být i vyšší cena - 2 GB (1967 Kč), 4 GB (2452 Kč), 8 GB (3022 Kč) a 16 GB (5275 Kč) ale na druhou stranu stále hovoříme o patrně nebezpečnějším usb flash disku na současném trhu.

Autor článku