Hlavní navigace

@work: Razer BlackWidow Ultimate Stealth Edition

13. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
V této rubrice se občas setkáte s vybavením, které nebylo primárně zhotoveno pro „kancelářské krysy“, ale přesto vám může práci ulehčit nebo zpříjemnit. Tím je například i dnešní kousek, který byl původně stvořen pro hráče, ale po několika dnech práce s ním musíme konstatovat, že takovou klávesnici by si zasloužil každý.

Herní věci od Razeru sledujeme od založení značky a pár kousků od této firmy jsme v IDG již testovali, byť z pohledu hráčů nebo domácích uživatelů. Když Razer letos přišel se svojí mechanickou klávesnicí BlackWidow, nebylo pochyb, že jde o zajímavý kus hardwaru, který nás ale moc neoslovil. Po mechanické stránce a z hlediska zpracování se klávesnici mnoho vytknout nedalo, ale jelikož patříme v tomto ohledu mezi konzervativní jedince, jasné modré podsvícení kláves a lesklý povrch prostě nejsou naším šálkem kávy.

Razer BlackWidow Ultimate Stealth Edition

Zřejmě jsme nebyli jediní, kterým tato kombinace nevyhovovala, a tak ke konci roku přišel Razer s modelem BlackWidow Ultimate Stealth Edition. Ta nabízí povrch v matné černé a podsvícení kláves je řešeno měkčím světlem. Podsvícení kláves je možné navíc regulovat ve třech úrovních jasu, podobně jako podsvětlení loga a také ho lze i trvale vypnout nebo nastavit jeho pulzovaní. Všechny klávesy jsou programovatelné, přičemž klávesnice nabízí v tomto ohledu možnost kdykoliv v průběhu práce přepínat až mezi 10 profily.

Chování kláves v daném okamžiku definuje pětice funkčních kláves (Assign Keys), které určují, zda se klávesa bude chovat běžným způsobem, zda se jejím stisknutím spustí makro nebo program apod.  Nastavení klávesnice a definice maker se provádí přes software, který se instaluje společně s drivery – a to známým principem za běhu, kdy zaznamenáte a definujete stisk a chování klávesy. Pro uživatele, kteří makra používají a definují, nic složitého.

Razer BlackWidow Ultimate Stealth Edition

Klávesy jsou jemně pogumované, takže i při dlouhodobém psaní jsou na pohmat velice příjemné. Ergonomicky je řešen i palmrest, který nabízí velmi dobrou oporu pro zápěstí. Stealth Edition nás překvapila velice nízkou hlučností mechanických spínačů. Použitím této konstrukce, místo membránové konstrukce, Razer docílil přesné odezvy kláves, jejichž odpor je nastaven na 45 g, oproti 50 g u prvního modelu. U klávesnice se také setkáme s vyhodnocováním více stisknutých kláves, podobně jako to známe u mobilů. Tato funkce je původně samozřejmě určena pro využití při hrách, ale při rychlém psaní je prospěšná i zkušenému písaři – výrobce udává schopnost rozlišení 1ms u stisku až 6 kláves najednou.

Razer BlackWidow Ultimate Stealth Edition

Na pravém boku klávesnice najdete průchozí USB port a 3,5mm audiojacky na sluchátka a mikrofon. Nepřekvapí proto, že klávesnice se k počítači připojuje hned dvojicí USB konektorů a vyvedeny jsou samozřejmě i dva 3,5mm „samci“. USB port klávesnice je možné díky příkonu použít i k nabíjení mobilu nebo mp3 přehrávače.

CS24

Jedinou vadou na kráse tak kromě její ceny (140 eur) zůstává skutečnost, že produkt je (byla v době testu) exkluzivně k dispozici pouze na e-shopu Razer. V každém případě jde o klávesnici, která díky rozsáhlým možnostem programování maker i mechanickému řešení patří mezi špičky na trhu a trávíte-li u počítače 8 a více hodin, navíc třeba v noci, jde o investici, která se vám vrátí i v podobě méně unavených prstů.

Razer

Autor článku