Hlavní navigace

@work: Kingston DataTraveler HyperX

9. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Potřebujete s sebou přenášet velké objemy dat, ale nechcete se vláčet s notebookem? Potřebujte prostor pro vaše zálohy, které chcete mít u sebe, ale je pro vás i 2,5“ externí disk příliš velký? Pak zbývá pouze řešení v podobě USB flash disků.

Velkokapacitní flash disky existovaly sice již s rozhraním USB 2.0, ale kopírovat velké množství dat nebo je naopak z nich načítat vyžadovalo značnou trpělivost. Omezení daná standardem  (max. 480 Mbit/s;  60 MB/s) i pořizovací ceny, které dosahovaly 7-12 tisíc Kč u 128GB modelů, volbě tohoto média jako velkokapacitní úložiště nenahrávaly. S příchodem standardu USB 3.0 a zlevněním NAND čipů se ovšem situace zlepšila a na trhu se objevily rychlé flash disky s kapacitami 64, 128 a 256 GB.

Kingston DataTraveler HyperX

Jeden z modelů, u nichž výrobci deklarují teoretické přenosové hodnoty až 225 MB/s při čtení a 135 MB/s u zápisu, nabízí i Kingston, který minulý měsíc představil svůj dosud papírově nejrychlejší model Data Traveler HyperX. K testu jsme zvolili 64GB variantu (v nabídce je ještě 128 a 256GB varianta), která je při ceně okolo 2 800 Kč s DPH zajímavá i pro domácí uživatele.

Kingston DataTraveler HyperX 3.0 je na první pohled větší než běžný USB disk. Jeho konstrukce je dána větším počtem NAND čipů u vyšších kapacit i pogumováním, které má zvýšit odolnost disku. Negativním důsledkem, který přináší design pro vyšší odolnost, je fakt, že v případě desktopů většinou překrývá při zasunutí vedlejší konektor.

Kingston DataTraveler HyperX

Z hlediska výkonu demonstruje tento Kingston výhody osmikanálové architektury a USB 3.0 standardu. Na trhu existují samozřejmě i čtyřkanálové modely (64/128GB), které ovšem nedosahují výkonu tohoto flash disku, navíc nejsou k dispozici v 256GB variantě. Právě pro nejvyšší kapacitu je nutné použít osmikanálové řešení.  Pro test jsme použili program IOmeter s přenosovými rutinami využívající 4kb a 2MB datové bloky. U sekvenčního zápisu a čtení dosahuje HyperX s 2MB bloky hodnot 202 MB/s a 114 MB/s, při náhodném čtení a zápisu pak 166 MB/s a 105 MB/s.  V případě 4kb bloků se přenosová rychlost pohybuje mezi 6-10 MB/s. Oproti průměrným výkonům podobných modelů s rozhraním USB 2.0 jde o více než 50% nárůst výkonu.

Pokud tedy potřebujete rychlý, kompaktní a především velký disk ve velmi malém, ale odolném balení, je  DataTraveler HyperX 3.0 jedním z mála produktů, které to jsou schopny poskytnout. Na druhé straně ovšem musí být zařízené vybaveno rovněž standardem USB 3.0. Při připojení na USB 2.0 rozhraní se HyperX totiž stává klasickým zástupcem předcházející generace, kdy jeho rychlost drasticky klesá a nevymyká se průměru USB 2.0 flash disků. Orientační ceny, za které v době testu prodejci disky nabízeli, byly cca 2 400 Kč bez DPH u 64GB verze, 4 500 Kč (128 GB) a 12 000 Kč (256GB). 256GB verze však nemusí být vždy na trhu dostupná.

Kingston

Byl pro vás článek přínosný?