Hlavní navigace

@work: HP ProBook 5330m

5. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
ProBook 5330m je na trhu již nějaký ten měsíc, ale pokud patříte mezi ty, kteří koncem roku tradičně hledají možnosti, jak smysluplně ještě navýšit náklady, mohl by tento 13palcový pracovní notebook se zvukem od beats audio upoutat vaši pozornost.

HP touto modelovou řadou oslovilo nejenom menší firmy, pro něž je 5330 přímo stvořený, ale i větší společnosti, jejichž zaměstnanci netráví příliš mnoho času v kancelářích. Základní design těží z kontrastu dvou odstínu hliníku, doplněných o černý panel okolo displeje a na škodu samozřejmě není ani podsvícená klávesnice. Tak trochu nám připomíná vzhledem applovské třináctky MacBook Pro, ale na rozdíl od ní není 5330 vybaven optickou mechanikou.

První dojem z notebooku bude ovšem pro většinu uživatelů rozporuplný. Vzhled  housingu využívající podobu leštěného hliníku totiž na první pohled klame a v okamžiku, kdy notebook uchopíte, zjistíte, že je těžší, než byste očekávali. Hmotnost 1,9 kilogramu je o to překvapivější, že na notebooku jsou použity především plasty, aby bylo dosaženo jeho nižší ceny – kovové jsou pouze víko a opěrky zápěstí (palmrest). Je to dáno tím, že HP použilo vcelku masivní interní rám, který dává notebooku vynikající tuhost a odolnost na cestách. Dostatečně tuhá je i černá plastová vana notebooku, jejíž pogumované dno efektivně zabraňuje klouzání po desce stolu.

probook5330m_f

Podsvícená klávesnice se vyznačuje pohodlně velkými klávesami s krátkým zdvihem. V porovnání s konkurencí jako je ThinkPad Edge E220 se nám však zdála o něco tužší.  Touchpad je dostatečně přesný a citlivý i pro multitouch gesta. Pouze bychom uvítali jeho větší rozměry při skrolování. Aby vám případně nepřekážel při psaní, lze ho vypnout poklepáním v levém horním rohu, kde poté jeho vypnutí indikuje oranžové světlo.

Velmi pěkným počinem je ovšem 13,3palcový matný displej s rozlišením 1366 x 768 pixelů a LED podsvícením, jemuž obraz dodává integrovaná grafika Intel HD Graphics 3000. Displej nabídne bez ztráty kytičky 45° pozorovací úhly, jasné barvy a ostrou kresbu bez odrazů. Sestava si v pohodě poradí i s Full HD – jak 720p, tak i 1080p filmy přehrál notebook plynule a s dobře vykresleným obrazem bez ztráty barevné hloubky obrazu. Na novější hry samozřejmě s touto grafikou nedosáhnete, ale pustit se do online her jako World ofWarcraft můžete.

Dojem z multimédií umocňuje navíc spolupráce v oblasti zvuku s beats audio, který systému dodá přesný zvuk. Ocenili jsme i možnost volby z několika profilů ekvalizéru pro různé žánry, které nabízí Beats Audio Control Panel. Integrované reproduktory se sice snaží, ale na vyšší hodnocení než lepší průměr to v tomto případě není. Z hlediska pracovního využití musíme ale ocenit jejich čistý zvuk u komunikačních programů jako je Skype, kde velice přispívají ke srozumitelnosti přenosu i v případě nižší bitrate.

probook5330m_r

Sestava portů není nijak ohromující, ale v tomto segmentu dostatečná. Na pravé straně nalezneme napájecí konektor, ethernetový RJ-45, dvojici USB portů a 3,5 audiojack, do něhož můžete připojit buď sluchátka nebo mikrofon – na kombinaci obojího nezbylo. Integrovaný mikrofon nalezneme nad displejem vedle webkamery. Levá strana  nabídne konektory VGA a HDMI pro připojení zobrazovacích jednotek, čtečku SD/MMC karet a kombinovaný eSATA/USB port. Pro připojení je samozřejmě k dispozici i Wi-Fi modul 802.11 a/b/g/n, Bluetooth a ve vybraných verzích naleznete i integrovaný i 3G modul pro přihlášení do mobilních širokopásmových sítí (HSPDA, EDGE, GSM).

K testu jsme měli tentokrát k dispozici modely osazené procesory Intel Core i5-2520 se 4GB operační paměti. V nabídce naleznete i varianty s procesory i3, ale vzhledem k rozdílu ve výpočetním  výkonu i relativně malé diferenciaci ve výdrži mají univerzálnější využití i5 verze. Nejlevnější model s i5 je doplněn 500GB pevným diskem tradiční koncepce, dražší verze pak využívají 128MB SSD disk. Jejich výdrž při běžné práci s internetem a kancelářským balíkem Office je mezi 4 hodinami a 20 minutami až po 5:10. Zamrzí absence silnější baterie nejenom v modelovém rozptylu, ale i v nabídce příslušenství. Pokud s notebookem chcete trávit většinu času na cestách, bude pro vás druhá baterie velice rozumnou volbou. Díky jejímu profilu a hmotnosti nejde o položku, u které byste si rozmýšleli, zda ji přibalit či ne. Notebook při práci zůstává chladný, naměřené hodnoty se pohybují v průměru okolo 30°C, při vyšší zátěži sice teplota v některých částech stoupne na 35°C, ale tuto hodnotu považujeme stále za pohodlnou i při dlouhodobé práci.

probook5330m_v

Správci IT infrastruktury ocení u ProBooku 5330m vybavení intelovskou platformou vPro, v nabídce je rovněž funkce Anti-Theft, čtečka otisků prstů nebo TPM modul (ne u všech verzí). HP vybavilo notebook také vlastními programy HP ProtectTools, který nabízí komplexní správu identity (hesla, certifikáty), šifrování, komunikačních rozhraní a dalších prvků vztahující se k bezpečnosti (rozpoznávání tváře, bezpečné smazání souborů) jak na lokální tak centrální úrovni. K dispozici je totiž uživatelská i administrátorská konzole s různými možnosti pro nastavení systému a po rozšíření na profesionální verzi i centrální management na úrovni správy pro celou společnost.

CS24

HP ProBook 5330m představuje zajímavou alternativu tam, kde potřebuje dostatečně malý, ale zároveň výkonný notebook nabízející vynikající poměr výkon/cena. Nejde o klasický manažerský model, ale uplatnění nalezne především jako „pracovní kůň“ ve společnostech s velkým počtem mobilních zaměstnanců nebo jako notebook tvořící páteřní model menší společnosti.  „Street price“ 5330m s i5 procesory se v závislosti na modelu pohybuje v současnosti mezi 17-23 tisíci bez DPH, což je při jeho možnostech zajímavá cena. Na model se ale v případě nákupu na IČ vztahuje pouze roční záruka s opravou v servisu, takže nákup některého CarePacku pro rozšíření záruky lze jenom doporučit.

www.hp.cz