Hlavní navigace

Windows 7 RC řeší problémy s kompatibilitou po svém

11. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ačkoli tzv. release candidate operačního systému Windows 7 oproti betaverzi z ledna nenabízí žádné radikální změny, obsahuje mj. celou řadu vylepšení a některé zásahy do bezpečnostních a síťových funkcí.

Od nových klávesových zkratek, přes nové ovládání rolovacích menu nástrojové lišty, až po nová pozadí na plochu či úpravy v uživatelském rozhraní. Toho všeho se ve Windows RC dočkáme, to vše jsou však zároveň spíše méně podstatné detaily. Release candidate nového OS má ovšem v rukávu také dvě zbrusu nové funkce, o nichž by byla škoda se nezmínit: Remote Media Streaming (vzdálené streamování videa), které umožňuje vzdálené sdílení multimediálního obsahu, a tzv. Windows XP Mode, jenž spouští aplikace pro Windows XP ve virtuálním stroji

Remote Media Streaming

Určeno hlavně spotřebitelům a menším společnostem. Remote Media Streaming ve Windows 7 rozšiřuje možnosti sdílení médií mimo malou síť v domácnosti či v podniku, takže je možno k nim přistupovat v podstatě odkudkoli, kde je k dispozici připojení k internetu.

Remote Media Streaming v podstatě umožňuje vzít si sdílení médií sebou na cesty. Knihovna plná skladeb a fotografií, kterou mají uloženou doma na disku, je tak uživatelům k dispozici prostřednictvím přenosného počítače odkudkoli, kde je možnost připojení k internetu. Média jsou streamována přímo a nejsou při tom porušována licenční ujednání.

Windows XP Mode

Jde o bezplatnou stahovatelnou virtualizační funkci pro Windows 7 RC. Uživatelům umožňuje spouštět aplikace, které byly navrženy výhradně pro Windows XP také v novém systému, a to prostřednictvím virtuálního stroje obsahujícího licencovanou kopii operačního systému Windows XP SP3. Tato funkce je stále ještě ve stádiu betaverze.

CS24

XP Mode není vůbec určen spotřebitelům a bude fungovat jen v edicích Enterprise, Professional a Ultimate operačního systému Windows 7. Funkce je navržena pro společnosti s mission-critical aplikacemi, které nebyly upraveny pro fungování pod Windows Vista či Windows 7. Takto podnik může software využívat i nadále, dokud se nerozhodne pro jeho aktualizaci.

XP Mode je pravděpodobně odpovědí Microsoftu na obavy IT profesionálů, kteří se prozatím zdráhali opustit Windows XP a přejít na Windows Vista právě z obav o problémy s kompatibilitou. Add-on by jim měl nabídnout pro všechny strany schůdnou variantu, již se ovšem setkal s rannou kritikou. Podle odpůrců bude pro administrátory obtížnější udržovat dva operační systémy zároveň, a jelikož to nebude nutné, může se stát, že mnozí vývojáři zkrátka budou spoléhat na XP Mode a nebudou příliš spěchat s tím, aby jejich aplikace byly přímo kompatibilní s Windows 7. Krom toho, ne všechny procesory od Intelu a AMD podporují virtualizaci a některé notebooky tak XP Mode nevyužijí. Přesto se dle našeho názoru jedná o úctyhodný pokus, za nějž Microsoftu náleží potlesk.