Hlavní navigace

Windows 7: Pořizovací náklady se v SMB vrací za 7 měsíců (a týden)

29. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Analytická společnost IDC zkoumala ekonomické přínosy nasazení Windows 7 v malých a středních firmách

Podle studie “The Benefit of Using Windows 7 in Small and Medium-Sized Businesses”, kterou vypracovala nezávislá analytická společnost IDC, stráví uživatelé Windows 7 neproduktivními činnostmi o 43 hodin ročně méně než uživatelé předchozích verzí Windows, především Windows XP. Podle zkušeností firem, které se studie zúčastnily, klesl počet restartů u nového systému o 76 procent a uživatelé tak měli na svou práci za rok o šest hodin čistého času více. Téměř devět hodin času uživatelé ušetřili díky zlepšené dostupnosti svých počítačů a používaných aplikací či služeb. Méně času zabralo také řešení problémů s potenciálně nebezpečným softwarem, kde časová úspora ve srovnání se staršími systémy dosáhla 42 procent.

Podle výpočtů IDC může malá či středně velká firma na každém počítači s Windows 7 díky kombinaci zvýšené efektivity uživatelů a nižší zátěže IT odborníků ušetřit až 25 tisíc korun ročně (1400 USD). Návratnost za období tří let spočítala studie na 375 procent, úvodní náklady se tak firmě vrátí v průměru už za 7 měsíců a jeden pracovní týden.

Analytici společnosti IDC pracovali při svých výpočtech se třemi zdroji dat. Nejpodrobnější informace získali podrobnými rozhovory s představiteli devíti malých a středních firem. Druhá sada dat pochází z kvantitativní studie 400 konkrétních koncových uživatelů, kteří používají Windows 7 a pracují ve firmách s méně než 250 počítači, třetí vzorek dat pak poskytly rozhovory s 60 IT manažery malých a středně velkých firem, kteří měli s nasazením Windows 7 zkušenost.

Přechod na Windows 7 je v malých i velkých firmách stále aktuálnější téma. Jedním z důvodů je plánované ukončení několikrát prodloužené podpory Windows XP ze strany Microsoftu. Podpora této verze systému Windows má být ukončena 8. dubna 2014.

zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?