Hlavní navigace

Virtualizace nebo virtuální privátní cloud? (1.)

14. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Jakub Jirsák - Fotolia.com
Pro organizace není vždy zcela snadné rozhodnout se mezi virtualizací a virtuálním privátním cloudem. Obě cesty totiž mají své vlastní silné stránky. Co bude nejlepší pro vaši společnost, tedy do velké míry záleží na tom, co vlastně potřebujete.

Když se analytici společnosti IDC tázali šéfů podnikové informatiky na jejich priority pro letošní rok, odpovědělo téměř 40 % z nich, že jde o virtualizaci a konsolidaci serverů, v těsném závěsu pak následoval cloud computing. Obojí přitom přímo koreluje se snahou o snížení komplexity firemního IT a zajištění úspor. Mnohé organizace tak sázejí na hypervizor a na každém serveru provozují X virtuálních strojů. Jiné začínají pošilhávat po technologii cloud computingu, který obnáší úzkou kooperaci s třetí stranou a v případě privátního cloudu znamená, že firma disponuje vlastním dedikovaným cloudem.

Virtualizace a virtuální privátní cloud jsou pojmy, které někteří svévolně zaměňují. Rozdílů je však několik, přičemž jeden z hlavních je, že zatímco v případě virtualizace (či privátního cloudu) organizace využívá vlastní infrastruktury IT, cloudové služby (či virtuální privátní cloud) jsou nabízeny třetí stranou, která si za ně většinou účtuje dynamicky, na základě využívaných zdrojů. Jinými slovy tak platíte pouze za to, co opravdu používáte, ať už jde o hardware či software. Otevřete většinu specializovaných B2B IT periodik a pravděpodobně narazíte minimálně na jeden článek týkající se cloudu. To o virtualizaci se dnes hovoří o něco méně, i z výše zmiňovaného průzkumu ovšem vyplývá, že jde stále o „velkou věc“. Pokud tedy zvažujete, kterou z těchto variant zvolit, vycházejte při tom z toho, která kritéria a výhody jsou pro vás stěžejní.

Cenová efektivita, správa a bezpečnost

Nákladová položka bývá pro mnoho firem naprosto stěžejní, neboť uvažují zcela logicky, že jejich posláním je generovat zisk. Za virtualizaci přitom zaplatíte výrazně více, neboť krom případných pořizovacích nákladů na dodatečný hardware a software obnáší rovněž komplexní administraci celé infrastruktury. Je proto třeba počítat mj. také s nutností platit kompetentní personál a prostor pro uložení strojového parku. Navíc stěží kdy využijete 100% všech zdrojů. V případě cloudu se o vše stará poskytovatel, který navíc dostává zaplaceno jen za to, co opravdu využíváte. Jistě, jsou případy, kdy se finančně více vyplatí zajišťovat si vše na vlastní pěst, pro drtivou většinu organizací je ovšem výhodnější sáhnout po nabídce třetí strany.

Pokračování →

Byl pro vás článek přínosný?