;
Hlavní navigace

Většina evropských firem je údajně připravena na nefinanční reporting, problém mají s daty

17. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Téměř dvě třetiny evropských firem jsou přesvědčeny o tom, že budou schopny splnit pravidla tzv. nefinančního reportingu. Zároveň si ale uvědomují řadu překážek, které jim v detailním reportingu vadí: nedostatek kvalitních interních dat, nekomplexní informace ze strany obchodních partnerů či velké vytížení vlastních zaměstnanců reportingem, vyplývá z aktuální studie PwC 2024 Global CSRD Survey.

„Od nové informační povinnosti očekávám výrazný pokrok v důvěryhodnosti nefinančních reportů. Pro firmy budou platit pevná pravidla srovnatelná s těmi, podle kterých se dnes tvoří účetní závěrky firem,“ vysvětlil partner a ESG lídr společnosti PwC Jan Brázda.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Nová direktiva Evropské unie o nefinančním reportingu (tzv. Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) zasáhne zhruba 50 tisíc firem, ať už přímo v Evropské unii nebo mimo ni. Podle aktuální studie PwC 2024 Global CSRD Survey, které se zúčastnilo 500 vysoce postaveních manažerů, jsou tři čtvrtiny firem připraveny na reporting na globální úrovni, a to včetně svých provozů mimo Evropskou unii.

Nová unijní legislativa se dotkne i českých společností

„České firmy často nejsou připraveny věnovat reportingu potřebné kapacity. Problémem pak nejsou jen chybějící data např. k uhlíkové stopě, ale také informace, které sice firma k dispozici má, ale nejsou podchyceny a zpracovány pro externí reporting. Jde například o srozumitelnou prezentaci politik, opatření a cílů v návaznosti na to, která témata vyhodnotí firma jako zásadní pro udržitelnost svých aktivit, ale také dodavatelského řetězce a produktů,“ domnívá se Jan Brázda.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Téměř dvě třetiny (63 %) globálních firem jsou přesvědčeny, že pravidla nefinančního reportingu budou splňovat, nicméně upozorňují na řadu překážek. Mezi ty nejčastěji zmíněné patří dostupnost a kvalita reportovaných dat (59 %).

Pouze pětina společností, které mají v roce 2025 už podat report, již zvládla ověřit dostupnost a úplnost údajů pro své reporty. Pracují přitom zatím jen s běžnými dostupnými technologiemi, velká část ale sází na budoucí pomoc umělé inteligence.

Zatímco respondenti uvádějí vysokou důvěru ve splnění poskytnutí informací z těch oblatí, která jsou obecně zahrnuta ve stávajících zveřejňovaných informacích, jako je pracovní síla (75 %), chování podniku (75 %), změna klimatu (60 %), jsou si mnohem méně jisti svou schopností splnit požadavky na vykazování méně známých témat, jako je biodiverzita (35 %), znečištění (43 %) a zapojení pracovníků v hodnotovém řetězci (44 %).

Ricardo Silva, viceprezident HP: Umíme zajistit produktivitu zaměstnanců v kanceláři i kdekoliv jinde Přečtěte si také:

Ricardo Silva, viceprezident HP: Umíme zajistit produktivitu zaměstnanců v kanceláři i kdekoliv jinde

„Firmy tak musejí zlepšit své systémy i způsob reportingu, poradit si s tím, že v tuto chvíli nemají všechna potřebná data, a musejí ESG skutečně zapracovat do svých strategií,“ dodává Pavel Štefek, partner PwC a expert na nefinanční reporting.

Podle aktuální studie přitom tři čtvrtiny (76 %) manažerů věří, že CSRD povede právě k tomu, že firmy budou brát udržitelnost v úvahu při svém každodenním rozhodování.

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

Mezi hlavní benefity nového reportingu firmy označují, že se zlepší přístup firmy k udržitelnému podnikání (51 %), zlepší se v tomto směru součinnost napříč celým hodnotovým řetězcem (49 %) a dojde i ke snížení rizik spojených s touto oblastí (48 %). Zhruba čtvrtina firem věří i v růst výnosů či úsporu nákladů.

Průzkum ukázal, že přední společnosti stále více začleňují udržitelnost do svého rozhodování. Od zavedení CSRD očekávají výrazné přínosy pro životní prostředí, zmírnění rizik a větší zapojení zainteresovaných stran. Vidíme také, že společnosti, které jsou na cestě k CSRD dále, očekávají od její implementace větší celkové přínosy,“ dodal Global Sustainability Leader PwC ve Velké Británii Will Jackson-Moore.

Investice do AI se vrátí do pěti let a za návrat do kanceláře více peněz Přečtěte si také:

Investice do AI se vrátí do pěti let a za návrat do kanceláře více peněz

Zpráva o nefinančním reportingu bude muset být nově zveřejňována společně s výroční zprávou společnosti. Firmy ve zprávě budou muset popsat svou obchodní činnost a její dopad na všechny ESG aspekty podnikání. Zároveň popíší i konkrétní kroky a opatření, které v oblasti ESG podnikají i hlavní rizika spojená s touto oblastí.

Za rok 2024 (tedy v roce 2025) bude reporting povinný pro firmy kótované na burze a pro velké společnosti s více než 500 zaměstnanci. V dalším roce se povinnost reportingu rozšíří i na menší firmy.

bitcoin_skoleni

„V praxi ale dopadne na daleko více firem. Banky, které už reporting na základě dobrovolnosti nebo skupinové regulatoriky odevzdávají, budou kvůli financování po firemních klientech chtít data, která jsou v podobném detailu, jako ta pro nefinanční reporting dle CSRD. 

Analogickou skupinou jsou velké průmyslové firmy v čele s automobilkami, které budou chtít po svých dodavatelích vyplněný dodavatelský dotazník, obsahující nefinanční data, včetně uhlíkové stopy materiálů/součástek. U nich přichází první na řadu dodavatelé pracující s materiály, jako jsou ocel, hliník, sklo apod.,“ uzavírá Pavel Štefek.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.