Hlavní navigace

V řízení rizik jsou stále rezervy

4. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Ernst and Young přednedávnem zveřejnila výsledky globálního průzkumu Companies on Risk: the benefits of alignment (Společnosti o riziku: výhody harmonizace), který byl uskutečněn mezi 441 vedoucími pracovníky významných organizací. Průzkum proběhl v 16 zemích se zvláštním důrazem na velká finanční centra.

Společnost Ernst & Young přednedávnem zveřejnila výsledky globálního průzkumu Companies on Risk: the benefits of alignment (Společnosti o riziku: výhody harmonizace), který byl uskutečněn mezi 441 vedoucími pracovníky významných organizací. Průzkum proběhl v 16 zemích se zvláštním důrazem na velká finanční centra.

Podle průzkumu více než dvě třetiny společností (67 %) vnímají, že celková úroveň rizik za poslední dva až tři roky vzrostla. Prakticky stejný podíl společností (66 %) plánuje zvýšit v příštích třech letech výdaje spojené s řízením rizik. Celkem 42 % společností konstatovalo, že v pokrytí svých klíčových rizik, stále existují mezery.

Z výsledků výzkumu vyplývá, že poměrně často ředitelé firem nechápou plnou míru rizik hrozících v takových oblastech, jako jsou daně či technologie, a že mezi vedoucími těchto provozních oblastí a nejvyšším managementem musí probíhat kvalitnější komunikace. Pouze dvě třetiny dotazovaných pracovníků managementu uvedly, že formální proces vyhodnocení rizik zahrnuje i daňová, technologická, konkurenční a cenová rizika.
Přestože harmonizace řízení rizik s cíli podniku je považována za podstatný aspekt úspěšného řízení rizik společnosti, dvě z pěti světových firem nemají formální procesy, na jejichž základě by harmonizace hodnocení rizik se strategií podniku probíhala.

Cíl je zatím před námi
Společnosti podle průzkumu musejí ještě ujít velký kus cesty k tomu, aby byly schopny systém řízení rizik plně zhodnotit.
Ačkoliv většina organizací již používá základní pilíře dobrého systému řízení rizik, zřejmě si neuvědomuje plnou hodnotu své investice. Z průzkumu vyplývá, že ředitelé podniků by měli zdokonalit stávající systém následujícími způsoby:

  • Opakovaným hodnocením současného systému řízení rizik na základě dotazování na to, jaká jsou hlavní rizika, jak jsou ošetřena a kdo jsou jejich vlastníci.
  • Zkoumáním, zda je systém řízení rizik přiměřeně formálně definován.
  • Hodnocením, do jaké míry jsou sladěny cíle společnosti, rizika a kontroly, a zda je systém řízení rizik zaměřen na rizika, která jsou opravdu důležitá.
  • Vybudováním a udržováním dialogu mezi jednotlivými funkcemi v rámci podniku, aby nevznikaly mezery, zbytečné přesahy a aby celý systém řízení rizik byl konzistentní napříč společností.

Podle Jana Fanty, partnera oddělení ekonomického poradenství společnosti Ernst & Young, nemusí harmonizace řízení rizik nutně představovat větší centralizaci, ale implikuje větší integraci jednotlivých procesů ve společnosti. Ze zprávy vyplývá, že vytvoření centralizovaného oddělení řízení rizik může napomoci této integraci, ale v žádném případě by se toto oddělení nemělo stát „vlastníkem“ rizik, jeho hlavní funkce je v zajištění fungování kontrol a procesů v celém podniku ve vzájemné shodě.

Riziko musí mít vlastníka
Z průzkumu vyplynula řada dalších zjištění. Je zřejmé, že úloha ředitelů, finančních ředitelů a širšího vedení se změnila ve smyslu větší odpovědnosti za rizika a jejich řízení. V blízkém horizontu, konkrétně během následujících 3--5 let, bude nutno řešit takové otázky spojené s řízením rizik, jako je integrovanější a systematický přístup, vyjasnění vlastnictví a vybudování „ kultury řízení rizik“ v podniku.

Mezi klíčové oblasti úspěšného řízení rizika ve firmě patří podle průzkumu Ernst & Young jasné vlastnictví rizika (77 %), chápání rizik v rámci celé organizace (76 %) a interní mechanismy komunikace v oblasti rizika (71 %).

Průzkum zjišťoval i klíčové oblasti úplného procesu řízení rizik. Na prvním místě se umístilo provozní riziko (87 %), následované dodržováním zákonů a nařízení (86 %) a účetním výkaznictvím (85 %).

Autor článku